Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Po opakovaných útokoch na bar Mariatchi polícia obvinila sedem osôb

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

S názorom, že polícia nepostupovala dostatočne rýchlo a razantne, nesúhlasí ani náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň.

Nitra 29. januára (TASR) – V súvislosti s medializovanými útokmi na bar Mariatchi v Nitre už polícia obvinila siedmich mužov. Potvrdila to nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. Ako uviedla, piati z nich, 24-ročný Dušan V., 21-ročný Peter S., 26-ročný Boris H., 33-ročný Martin B. a 24-ročný Michal P., sú momentálne v cele policajného zaistenia a vyšetrovateľ spracoval podnet na návrh na ich vzatie do väzby. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Nitre po prevzatí spisového materiálu, ktorý obsahoval kamerové záznamy, znalecké posudky z odboru zdravotníctva, výsluchy svedkov, poškodených a podozrivých osôb 28. januára vzniesol obvinenie voči piatim osobám zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva," doplnila Bruchterová.

Ako pripomenula, obvinenie súvisí s udalosťami z 5. októbra 2013, kedy po hádke útočila skupina mladých mužov na obsluhu baru Mariatchi. "Traja ľudia utrpeli zranenia, ktoré si podľa lekárskej správy nevyžadujú pri správnom liečebnom postupe dobu liečenia viac ako 42 dní. Trojica mužov útočila na ten istý bar aj 1. januára 2014. Jeho majiteľ sa snažil výtržníkov, ktorí rozbíjali okná, zachytiť fotoaparátom. Tí ho napadli a spôsobili mu zlomeninu nohy. Na základe prijatého trestného oznámenia poverený policajt začal trestné stíhanie vo veci trestných činov ublíženia na zdraví a výtržníctva. Ani v jednom z prípadov neboli preukázané znaky extrémizmu," uviedla Bruchterová.

Nitriansky vyšetrovateľ už prevzal aj vyšetrovací spis týkajúci sa druhého prípadu z 1. januára 2014. Ten obsahoval okrem iného aj výsluchy svedkov a poškodeného. Na základe zistených informácii vzniesol obvinenie 23-ročnému Jánovi Ď. a 26-ročnému Petrovi S. pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva. "V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obvinení sú stíhaní na slobode. Polícia v súvislosti s týmto nočným barom riešila v minulom roku štyri priestupky proti majetku. Išlo o poškodenie okien a dverí na objekte," dodala Bruchterová.

Podľa zbitého majiteľa baru sú neonacisti v Nitre postrachom



Majiteľa nitrianskeho baru Mariatchi Radovana Richtárika príjemne prekvapila podpora, ktorú mu prejavujú ľudia z celého Slovenska po zverejnení záberov útoku holohlavých mužov na jeho podnik. Ak pre TASR povedal, také pozitívne prejavy solidarity, ale aj veľkého rozhorčenia nad brutalitou a zbabelosťou útočníkov neočakával. "Tá podpora je naozaj veľká a som milo prekvapený. Ozývajú sa mi kamaráti, aj známi, s ktorými som už dlhší čas nebol v kontakte, ale aj úplne cudzí ľudia. Je to naozaj veľmi silné a teší ma to," skonštatoval Richtárik, ktorý je po tom, ako mu útočníci pri bitke zlomili nohu, stále práceneschopný. Komentovať prácu polície, ktorá zadržala podozrivých po troch mesiacoch od útoku, nechcel.

Rovnako ani petíciu s názvom Stop násiliu na Slovensku, v ktorej signatári žiadajú premiéra Roberta Fica, aby za postup pri vyšetrovaní útokov na bar Mariatchi odvolal z funkcie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a riaditeľa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre Miroslava Michalčíka. "Podporu verejnosti si naozaj veľmi vážim, rovnako aj odpor ľudí voči násiliu. Ja nemám pocit, že by sa vyšetrovanie nejako extrémne naťahovalo. Právnik mi hneď po útoku vysvetlil, že aj keď polícia má k dispozícii videozáznam, môže to trvať približne tri mesiace," hovorí Richtárik.

S názorom, že polícia nepostupovala dostatočne rýchlo a razantne, nesúhlasí ani náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň. "Práve naopak, chcem vyzdvihnúť vynikajúcu prácu pracovníka mestského kamerového systému, ktorý incident spozoroval. Monitoruje zábery z 32 rotačných kamier, ktoré sa točia v 360 stupňoch, čiže nie každý incident dokážu spozorovať. On ho spozoroval, zaznamenal ho celý na kameru, pri tom všetkom kontaktoval operačného pracovníka mestskej polície, ktorý ihneď vyslal na miesto hliadky mestskej polície a prostredníctvom stálej služby aj hliadky policajného zboru," pripomína Duchoň. Ako skonštatoval, do troch minút od vzniku incidentu boli hliadky mestskej polície a hliadky policajného zboru na mieste.

"Vykonali zásah, zadržali páchateľov, predviedli ich na útvar a vykonali úkony, ktoré smerujú k podaniu obžaloby na týchto páchateľov," vysvetlil Duchoň.

V utorok 28. januára už polícia zadržala piatich útočníkov, ktorí vlani v októbri bili návštevníkov baru Mariatchi. Podľa Richtárika medializácia prípadu určite tempo vyšetrovania urýchlila. Ako skonštatoval, sám bol prekvapený z veľkého rozhorčenia a následného tlaku verejnosti. "Určite to bolo aj vďaka tomu, že bol zverejnený videozáznam, na ktorom je vidieť priebeh bitky. Keby vyšla iba informácia, že došlo k útoku neonacistov, ľudia by zrejme nereagovali tak silne, ako keď všetko mohli vidieť na vlastné oči," hovorí Richtárik. Zároveň pripomenul, že k podobným a často aj brutálnejším útokom neonacistov dochádza v Nitre pomerne často. Sám bol v minulosti aktivistom organizácie Ľudia proti rasizmu a situáciu v meste pod Zoborom pozná. "V Nitre je to naozaj zlé. Dochádza tu k úplne bezdôvodným útokom na nevinných ľudí, doslova pre nič! Neonacisti sú v tomto meste postrachom, ľudia sa často boja ísť večer zabaviť alebo zájsť na pivo, pretože sa neraz stávajú obeťami veľmi vážnych útokov," skonštatoval Richtárik.