Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria predstaví tvorbu Vlasty Žákovej

Galéria Bunker sa nachádza v priestoroch bývalého krytu civilnej ochrany pod budovou galérie. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Vernisáž výstavy sa bude konať 12. júna a v priestoroch Bunkra.


Nitra 6. júna (TASR) - Tvorbu autorky Vlasty Žákovej a spolupracujúcich umelcov Jána Ďurinu, Michaely Knížovej a Jakuba Gulyása predstaví výstava Light Strip underneath My Lashes v priestore Bunker v Nitrianskej galérii. Ako uviedla kurátorka výstavy Katarína Baraníková, Žákovej tvorba je príznačná invenčným narábaním s textilom, technikami šitia a vyšívania, so zručnosťou pripomínajúcou kresliarsky rukopis.

„Autorský postup uplatňuje najmä vo figurálnej tvorbe mäkkých plastík, objektov a textilných obrazov. V inštaláciách pracuje s efektným UV nasvietením, ktorým umocňuje sugestívne účinky zhmotňovaných postáv a scén ako preludov. V jej tvorbe dlhodobo rezonuje téma zhýralej zábavy, zobrazenie pudového a deštruktívneho správania najmä mladých žien v prostredí nočných párty,“ povedala Baraníková.

Spolupráca autorky s prizvanými umelcami, ktorí pracujú predovšetkým s fotografiou, vychádza z ich blízkych tvorivých záujmov a inšpirácií. Žákovú viedli k vytvoreniu a poskytnutiu osobitých textilných objektov ako priamych podnetov pre vybraných umelcov. „Ich tvorbu vcelku charakterizuje istá temná, romanticky ladená štylizácia zobrazovaných námetov, zväčša ženských postáv a portrétov v momentoch psychickej, telesnej či sexuálnej intimity. Ján Ďurina a Michaela Knížová na výstave jednotlivo predstavujú súbory štylizovaných fotografií, v ktorých konfrontujú Žákovej textilné figurálne objekty s ľudským telom. Jakub Gulyás formou videa sprítomňuje rozpohybovanú figurálnu plastiku,“ dodala Baraníková. Vernisáž výstavy sa bude konať 12. júna a v priestoroch Bunkra potrvá až do 13. júla.