Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra zatiaľ do školských kuchýň neinvestuje

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Remiáš

Z desiatich kontrolovaných jedální našli kontrolóri rôzne nedostatky v ôsmich. Podľa poslankyne mestskej poslankyne M.Rácovej tento stav spôsobuje aj zastarané vybavenie.

Nitra 17. októbra (TASR) – Problémy, ktoré pred časom odhalila kontrola v školských jedálňach v Nitre, chce mestská poslankyňa Marta Rácová riešiť lepším vybavením kuchýň. Z desiatich kontrolovaných jedální našli kontrolóri rôzne nedostatky v ôsmich. Podľa Rácovej tento stav spôsobuje aj zastarané vybavenie.

Poslankyňa upozornila na to, že mnohé kuchyne na nitrianskych základných a materských školách sú nútené využívať staré nehygienické drevené pracovné stoly, majú nedostatok riadu a ten sa musí umývať ručne. "Preto som chcela v budúcoročnom rozpočte mať čiastku okolo 100.000 eur. To je moja reakcia na výsledky kontrol o kvalite jedál a o stravovaní, ktoré boli dosť nepríjemné. Ale to je len jedna stránka toho problému. Tá druhá je, že tá pracovníčka v kuchyni nesmie byť vyčerpaná, musí byť motivovaná. A ak máme drevené stoly, ktoré treba drhnúť hodinu, tak dáme nerezový stôl a ten má utretý za päť minút, ak umývajú riady ručne, tak dajme umývačku a riad bude umytý. Ak riešia také problémy, ako je nedostatok tanierov, pohárikov a ja neviem čo, tak potom sa nečudujme. Tie ženy sú unavené a zrobené,"myslí si Rácová.

Ako skonštatovala, nevyhovujúce je aj odmeňovanie pracovníkov v školských jedálňach. Ak mesto nemá možnosť zvýšiť ich motiváciu, malo by podľa Rácovej aspoň zlepšiť ich pracovné podmienky. "Nie je možné, aby v jedálňach boli drevené stoly, ktoré sa drhnú Savom. Nie, treba ich vymeniť za nerezové vybavenie. Nie je možné, aby tam boli smaltové obité hrnce. Nie, vymeniť. Treba dať do kuchýň jeden kvalitný konvektomat... Samozrejme, treba to robiť úsporne a nie megalomansky. Ja som jednoducho chcela garantovať, že tieto peniaze už budú fixne určené a skutočne sa minú na vybavenie jedální," povedala Rácová.

Poslanci nepodporili nákup vybavenia do školských kuchýň



Mestskí poslanci pri rokovaní o východiskách budúcoročného mestského rozpočtu nakoniec jej návrh na vyčlenenie osobitnej sumy na nákup vybavenia do školských kuchýň neschválili. Primátor Jozef Dvonč si myslí, že na podobné opatrenia bude čas aj neskôr, pri konečnom schvaľovaní mestského rozpočtu na rok 2017. Dovtedy podľa neho treba všetky podobné návrhy pripraviť a rozdiskutovať. "My sme sa bavili o nevyhnutých požiadavkách na rozpočet v roku 2017. Ten ešte môže byť možno o štyri alebo o päť miliónov vyšší, ale niekto najprv musí tie peniaze zabezpečiť. Nedá sa to robiť tak, že sa bude strieľať od pása, budú sa meniť položky a niekde sa bude pridávať, inde uberať. Musí sa to robiť aj na základe nejakých dohovorov a minimálne je na to priestor pri rokovaní v poslaneckých kluboch," uviedol primátor.

Aj keď návrh na zvýšenie súčasných investícií do nitrianskych školských jedální na októbrovom rokovaní mestského zastupiteľstva neprešiel, Rácová ho chce predložiť opätovne. "Budú ďalšie pokusy, nevzdávam sa," skonštatovala.