Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra necháva sadzby daní na úrovni minulého roka

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Radnica nepripravila na tento rok žiadne zmeny v sadzbách miestnych daní. Na vlaňajšej úrovni tak zostáv daň z nehnuteľnosti, za psa, za ubytovanie, predajné automaty i nevýherné hracie nástroje.

Nitra 23. januára (TASR) – Nitrianska radnica nepripravila na tento rok žiadne zmeny v sadzbách miestnych daní. Na vlaňajšej úrovni tak zostáv daň z nehnuteľnosti, za psa, za ubytovanie, predajné automaty i nevýherné hracie nástroje. Nezmenila sa ani výška poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady, ktorá zostáva na úrovni 23 eur na osobu. Iba k malým zmenám došlo pri dani za užívanie verejného priestranstva. "Aby sme zreálnili sadzby s inými mestami, upravili sa sadzby daní pri jednorazových akciách, ako sú príležitostné trhy a jarmoky. Táto malá zmena sa týka iba podnikateľov predávajúcich alebo poskytujúcich služby na Klokočinskom jarmoku," vysvetlil vedúci odboru miestnych daní a poplatkov na mestskom úrade Vladimír Petrík.

Podľa jeho slov sa pri určovaní jednotlivých sadzieb mesto nesnaží ísť jednostranne cestou zvyšovania daní, ani ich udržiavania na neúmerne nízkej úrovni. "Pri určovaní výšky daní sme čiastočne limitovaní platnou legislatívou, ktorá nám dáva určité mantinely, ktoré musíme dodržať. Dôležité je však aj nájsť tú správnu hranicu medzi schopnosťou daňovníkov daň zaplatiť a zabezpečením požadovaných príjmov do mestského rozpočtu," konštatoval Petrík. Dobré nastavenie dane sa potom podľa neho prejaví aj na platobnej disciplíne daňovníkov. "V posledných rokoch sa pohybuje výška úhrad z miestnych daní na úrovni približne 95 percent z ich predpisu, čo je z celoslovenského pohľadu celkom dobré. Prípadné nedoplatky na daniach vymáhame prostredníctvom súdnych exekútorov. Táto forma sa nám osvedčila najviac," povedal Petrík.

Na to, aby mesto daňovníka neevidovalo ako neplatiča, je potrebné uhradiť dane a ďalšie poplatky včas. Všetky termíny splatnosti mesto uvádza na rozhodnutiach, ktoré v týchto týždňoch bude doručovať. V prípade potreby je možné jednotlivé platby rozdeliť aj na viac splátok. "Napríklad daň z nehnuteľnosti, v prípade, že je vyššia ako 33 eur, je splatná v troch splátkach do konca mája, augusta a novembra 2015. Na štyri rovnaké čiastky sa dá rozdeliť aj poplatok za odpad," uviedol Petrík.

Jednorazovo sa platí daň za psa, ktorej výšku majitelia domácich miláčikov často kritizujú. Diskusie vyvoláva nielen protihodnota, ktorú majitelia psov od mesta dostávajú, ale aj rozdiely medzi sadzbou za psa chovaného v bytovom dome, ktorá je 50 eur, a za psa držaného v rodinnom dome, ktorá je sedem eur. "Každé mesto zohľadňuje skutočnosť, že pes v rodinnom dome alebo v areáli firmy plní prevažné strážnu funkciu a samospráva nemá takmer žiadne náklady spojené s chovom týchto psov. Naopak, držanie psa vo viacbytovom dome neplní prioritne strážnu úlohu a je spojené s riešením viacerých problémov, ktoré aj finančne zaťažujú mestský rozpočet. Ide napríklad o budovanie výbehov, osadzovanie košov na psie exkrementy, riešenie rôznych sťažností občanov či znečisťovanie verejných priestranstiev," vysvetlil Petrík.