Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Pivnice Nitrianskeho hradu opäť otvoria vinárom, bude i vinná obývačka

Ilustračné foto z ročníka 2012. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Návštevníci budú môcť ochutnať predovšetkým vína z Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Okrem toho však budú k dispozícii aj vína z Moravy, Rakúska, Maďarska, Talianska a Bulharska.

Nitra 7. novembra (TASR) – Kvalitné slovenské a zahraniční vína a množstvo rôznych gastronomických špecialít ponúkne ďalší ročník Nitrianskeho vínneho festivalu. Degustácie vín sa budú opäť konať v pivniciach hradného vrchu, ktoré sú po zvyšok roka návštevníkom neprístupné. „Otvorenie festivalu je naplánované na piatok 7. novembra o 16.00 h na Pribinovom námestí. Slávnostná ochutnávka pod Nitrianskym hradom potrvá do 22.00 h a pokračovať bude aj v sobotu 8. novembra od 10.00 h dopoludnia do 22.00 h večer,“ informoval organizátor festivalu Štefan Kóňa.

Návštevníci budú môcť ochutnať hlavne vína z Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Okrem toho však budú k dispozícii aj vína z Moravy, Rakúska, Maďarska, Talianska a Bulharska. „Počas jarného festivalu sa nám osvedčila novinka s názvom degustácia all inclusive, preto ju využijeme aj teraz. Znamená to, že ochutnávanie vín na jednotlivých stanovištiach festivalovej mapy nebude ničím obmedzené. V minulosti si naši návštevníci kupovali víno za žetóny, no tie sme jednoducho zrušili. Kúpou vstupenky získajú registračný náramok, ktorý ich oprávni vstúpiť a chutnať, čo hrdlo ráči,“ vysvetlil Kóňa. 

Novinkou jesenného vínneho festivalu bude potulný zážitkový autobus. „Bude zariadený ako „obývačková“ vinotéka, kde okrem príjemného prostredia na degustáciu regionálnych vín s hudbou a gaštanovou tvorivou dielňou pre najmenších, bude pripravená aj prezentácia zaujímavých produktov cestovného ruchu,“ hovorí Kóňa. Ako pripomenul, na festivale čaká návštevníkov aj vystúpenie hudobných skupín, folklórnych súborov, show s miešanými nápojmi a množstvo gastronomických špecialít vrátane olivových olejov, syrov, či sushi. Pre rodiny s deťmi bude pripravený aj detský kútik s animátormi.