Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianski poslanci sa nezhodli na tom, či chcú nové infocentrum

Jozef Dvonč. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Niektorí upozornili aj na skutočnosť, že priestor pred Tescom, na križovatke Štefánikovej triedy a Štúrovej ulici, je mimoriadne lukratívny.

Nitra 7. mája (TASR) – Nitrianski mestskí poslanci sa nevedia zhodnúť na tom, ako naložiť s priestorom v centre mesta, pred obchodným domom Tesco. Radnica sa už dlhšie obdobie snaží toto priestranstvo vyčistiť od rôznych stánkov a dať mu krajšiu podobu. O prenájom pozemkov v týchto miestach sa momentálne uchádza aj súkromný podnikateľ. Podľa zámeru, ktorý bol predložený na rokovanie mestského zastupiteľstva tu chce vybudovať nové infocentrum. Poslanci však na svojom rokovaní 30. apríla nedokázali prijať k tejto investícii žiadne uznesenie, pretože sa nevedeli zhodnúť na tom, ako by sa mal priestor v úplnom centre mesta využiť.

Podľa slov viceprimátora Jána Vanča nie je nutné zastavať každú voľnú parcelu v centre Nitry. "Zveľaďovať mesto predsa neznamená zastavať," skonštatoval. Zároveň pripomenul, že prioritným zámerom súkromného podnikateľa je postaviť budovu, ktorá bude slúžiť hlavne ako kaviareň, pretože celé infocentrum bude mať plochu okolo päť metrov štvorcových. "Ak by sme tu aj mali postaviť nehnuteľnosť, ktorá má plniť funkciu nejakého infocentra, aj keď v návrhu sa hovorí skôr o kaviarni, malo by tomu predchádzať vyčistenie celého priestranstva od všetkých ostatných aktivít, vrátane pizzerie, čo je prilepená na Tesco, vrátane novinového stánku. A keďže tu dlhodobo hovoríme o tom, že by sa pešia zóna predĺžila až sem, alebo možno aj ďalej, tak by tomu všetkému mala predchádzať nejaká systematická strategická štúdia útvaru hlavného architekta," myslí si Vančo.

Niektorí mestskí poslanci upozornili aj na skutočnosť, že priestor pred Tescom, na križovatke Štefánikovej triedy a Štúrovej ulici, je mimoriadne lukratívny a na jeho prenájom by malo mesto radšej vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž. Na ďalšom postupe sa však poslanci zhodnúť nedokázali a mestské zastupiteľstvo ani po niekoľkých hlasovaniach o pozmeňovacích návrhoch nebolo schopné odsúhlasiť prenájom pozemkov ani vypísanie verejnej obchodnej súťaže. "Znamená to, že sa k tomuto návrhu budeme musieť ešte vrátiť. Ja by som bol určite za to, keby sa tam niečo slušné postavilo, pretože už tam boli dve konštrukcie, ktoré mi prekážali," povedal nitriansky primátor Jozef Dvonč. Podľa jeho slov je potrebné dať tomuto priestoru v centre Nitry ucelenú podobu bez rôznych prístreškov a stánkov, ktoré sa radnica snaží z týchto miest už dlhšie obdobie odstrániť. "Mne osobne prekáža aj to, že som podpísal búracie povolenie na kaviareň, ktorá je prakticky v schodisku obchodného domu a nedokázali sme ju zrušiť, pretože ju 'prišpendlili' k Tescu a je s tým problém. Ale budeme sa snažiť. Uvidíme, čo povie na búranie takýchto stavieb nový stavebný zákon, keď vstúpi do platnosti. Novinový stánok, ktorý tu stojí, tiež nie je v tomto mieste najkrajší. Takže, ak by tam vzniklo niečo nové, ja osobne by som s tým nemal problém," dodal Dvonč.