Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Radnica chce do nitrianskych ulíc poslať rómske poriadkové hliadky

Na archívnej snímke Štefánikova ulica v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.

Nitra 18. septembra (TASR) – V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.

V rámci projektu mesto vytvorí pre štyri osoby občianske poriadkové hliadky. "Celkové výdavky na projekt sú 196.293,88 eura a päťpercentné spolufinancovanie mesta je vo výške 9814,69 eura. Jednotková cena na toto pracovné miesto pri plnom úväzku je stanovená na 647,76 eura mesačne. Dĺžka realizácie projektu je plánovaná na 24 mesiacov v rokoch 2019 a 2020," informovala radnica.

V prípade, že projekt bude úspešný a mesto naň získa nenávratný finančný príspevok, budú rómske občianske hliadky spolupracovať s mestskou políciou. Ich úlohou bude dohliadať na ochranu verejného a súkromného majetku pred poškodzovaním, upozorňovať na protispoločenskú činnosť a protiprávne konanie, kontrolovať pohyb a miesta stretávania sa maloletých detí a mládeže vo večerných hodinách, upozorňovať na zákaz vypaľovania trávy, monitorovať a nahlasovať prípady nelegálnych skládok.

Hliadky môžu tiež pomáhať pri zabezpečovaní a organizácii kultúrnych a športových podujatí a budú sa zameriavať aj na monitorovanie a predchádzanie konfliktom v rámci rómskych komunít a medzi rómskym a väčšinovým obyvateľstvom.