Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

NITRA: Tisícky predmetov z piatich múzeí sú už zdigitalizované

Bez popisu Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pokračuje v rozsiahlom projekte, v rámci ktorého dôjde k digitalizácii viac ako 8000 vzácnych archeologických a historických predmetov z piatich múzeí na území kraja.

Nitra 17. februára (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pokračuje v rozsiahlom projekte, v rámci ktorého dôjde k digitalizácii viac ako 8000 vzácnych archeologických a historických predmetov z piatich múzeí na území kraja. Projekt s rozpočtom viac ako 990.000 eur je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Jeho hlavným cieľom je digitalizácia muzeálnych zbierok a ich postupné zverejňovanie a prezentácia.

Ako informoval Úrad NSK, pracovnému tímu sa v priebehu necelého roka podarilo spracovať a zdigitalizovať tri štvrtiny vzácnych historických a archeologických predmetov. "S tou činnosťou súvisí aj základné čistenie a príprava exponátov, ich samotná digitalizácia a tvorba popisných informácií. Ide o výrazný krok, ktorý prispeje k modernizácii múzeí a galérií na území NSK. Zároveň sprístupní zdigitalizované predmety na vedecké a výskumné účely a tiež na propagáciu kraja," uvádza sa v správe Úradu NSK.

Pri digitalizácii muzeálnych predmetov nejde len o ich bežné fotografovanie určené na publikovanie, ale o ich podrobné zdokumentovanie s maximálnym rozlíšením, vhodným aj na vedecké účely. Využíva sa pri tom digitálna fotografia, 2D a 3D skenery a objektová panoráma. Pri mnohých drobných predmetoch je nutné použiť mikrofotografiu, pri ktorej sa používa 80-násobné preostrenie objektívu.

Podľa členov realizačného tímu nie je jednoduché ani vyrábanie 3D vyobrazení predmetov, ktorých zoskenovaný obraz sa dá ľubovoľne natáčať. Zložito sa digitalizujú tiež lesklé a sklenené predmety, ktoré je nutné správne osvetliť, aby boli dobre viditeľné všetky detaily. Napríklad obraz sklenenej fľaše je zložený zo 140 snímok a jej správne nasvietenie trvá skúseným odborníkom aj celý týždeň.