Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Nové Zámky po audite mestských firiem prehodnotí ich činnosti a zmluvy

Mestský úrad Nové Zámky. Foto: TASR

Vykonaným opatreniam predchádzal audit v spoločnostiach, v ktorých má mesto vlastnícky podiel.

Nové Zámky 12. februára (TASR) – Nové Zámky pokračujú v optimalizácii výdavkov mesta. Vykonaným opatreniam predchádzal audit v spoločnostiach, v ktorých má mesto vlastnícky podiel. "Najpálčivejším problémom, s ktorým som sa stretol bezprostredne po nástupe do funkcie primátora, boli nezaplatené faktúry v rámci zmluvy o zabezpečovaní komunálnych služieb spoločnosti Brantner Nové Zámky, s.r.o.," informoval primátor Otokar Klein. Výška dlhu prekročila 2 milióny eur aj s penalizačnou faktúrou za omeškanie platieb. Mesto si svoje záväzky voči firme, ktorá zabezpečuje pre mesto komunálne činnosti, neplnilo od mája minulého roka.

"Na valnom zhromaždení spoločnosti Brantner v rakúskom Kremsi sa nám podarilo dohodnúť možnosť splátkových platieb dlžných súm do konca tohto roka. Zároveň skúmame opodstatnenosť niektorých vystavených faktúr touto spoločnosťou. Na valnom zhromaždení sme sa tiež dohodli, že firma Brantner bude fakturovať iba za činnosti a služby, ktoré budú mestom objednané, následne vykonané a riadne prevzaté zodpovedným pracovníkom mesta," skonštatoval Klein.

Mestská príspevková organizácia Novovital má okrem iného v pôsobnosti parkovací systém mesta Nové Zámky na základe nájomnej zmluvy z roku 2008. Mesto odovzdalo organizácii za nájomnú cenu zhruba 33 centov (vtedajšia 1 Sk) ročne štyri parkoviská a 20 miestnych komunikácií na podnikateľské účely. "Dovtedy bol parkovací systém v réžii mesta Nové Zámky a tento krok mal byť iba riešením na preklenutie legislatívneho vákua v súvislosti s vyberaním poplatkov za dočasné parkovanie," povedal primátor. Aj keď novelou cestného zákona z roku 2011 bolo ustanovené, že výnos za dočasné parkovanie vozidiel je príjmom obce, mesto Nové Zámky na túto legislatívnu zmenu nereagovalo.

Príjmy za dočasné parkovanie vozidiel na miestnych komunikáciách a parkoviskách ostali v organizácii Novovitalu, ktorý ich podľa slov Kleina využíval na kompenzovanie strát zo svojej podnikateľskej činnosti. Mestu pritom zostala ťarcha výdavkov na údržbu parkovacích plôch. "Tento stav je pre mesto nevýhodný. Je potrebná komplexná reforma organizácie, nakoľko v súčasných podmienkach fungovania je pre Nové Zámky záťažou. Sumy vybraté za dočasné parkovanie vozidiel približne vo výške 124.000 eur ročne budú príjmami mesta. Nebudú sa môcť používať na vykrývanie strát, budú musieť byť ďalej investované do riešenia parkovacej politiky mesta."

Za účelom obslužných činností pri budovaní priemyselného parku, rokovaní s potenciálnymi investormi a pre aktívne vyhľadávanie firiem bola založená ďalšia mestská spoločnosť NZ Invest, s.r.o. "Nič z toho sa nekonalo. Spoločnosť miesto toho do roku 2011 vydávala mestské noviny a do dnešného dňa má u dodávateľa služieb záväzok vo výške 27.000 eur. Po roku 2011 prešlo vydávanie novín opäť pod mesto, záväzky však zostali," informoval primátor.

NZ Invest, s.r.o., mala zároveň od roku 2010 organizovať kultúrne akcie na Hlavnom námestí, na čo mala s mestom uzatvorený zmluvný vzťah. K dispozícii mala námestie a priľahlé ulice, ktoré mohla prenajímať stánkarom za účelom ambulantného predaja. "Rôznymi finančnými a zmluvnými operáciami sa organizovanie a prenájom námestia dostal do pôsobnosti úplne inej súkromnej firmy, ktorá námestie ďalej prenajímala," tvrdí Klein. Táto firma navyše fakturovala služby spojené s organizovaním akcií mestu Nové Zámky a Mestskému kultúrnemu stredisku, aj keď jej zmluvným partnerom bola spoločnosť NZ Invest. Mesto od tohto roku pristúpi k organizovaniu podujatí vo vlastnej réžii.