Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Novozámčania si pripomínajú ukončenie druhej svetovej vojny

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Počas dvoch dní od 30. do 31. marca v čase od 10.00 do 15.00 h je v dome kultúry nainštalovaná výstava o bombardovaní mesta s vyše 300 obrázkami a dokumentmi.

Nové Zámky 30. marca (TASR) - V Nových Zámkoch sa dnes začalo trojdňové podujatie, v rámci ktorého si obyvatelia pripomínajú ukončenie druhej svetovej vojny v ich meste. Podujatie pod názvom Koniec vojny v Nových Zámkoch, ktoré organizuje samospráva mesta, občianske združenie (OZ) Za troma mostami a Klub vojenskej histórie Tyrnau, sa začalo slávnostným príhovorom v miestnom dome kultúry.

Podujatie dnes pokračuje besedou Františka Daniela z OZ Za troma mostami a očitých svedkov udalostí druhej svetovej vojny. "Už po siedmy raz organizujeme stretnutie so žiakmi deviateho ročníka základných škôl, na ktorom ich formou besedy očití svedkovia, ktorí prežili koniec druhej svetovej vojny, oboznámia s jej hrôzami," vyjadril sa Daniel.

Počas dvoch dní od 30. do 31. marca v čase od 10.00 do 15.00 h je v dome kultúry nainštalovaná výstava o bombardovaní mesta s vyše 300 obrázkami a dokumentmi. "Nové Zámky oslobodili v rámci bratislavsko-brnianskej ofenzívy, ktorá sa začala 21. marca 1945. Šiesty gardový jazdecký zbor sa v noci z 28. na 29. marec 1945 priblížil k mestu a po násilnom prechode rieky Nitry južne od Bánova ho 29. marca oslobodil," povedal Daniel.

Dnešný program ukončia kladením vencov k pamätníku obetiam násilia so začiatkom o 12.00 h.

Podujatie bude pokračovať v sobotu (1. 4.) bojovou ukážkou z obdobia druhej svetovej vojny, prezentáciou historických zbraní, techniky a pyrotechnických efektov so začiatkom o 14.00 h na nábreží rieky Nitra od mostíka pri novozámockom bytovom družstve po Nábrežnú ulicu 2.