Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Ornitológovia oslávili Deň vtákov a lesov vtáčím festivalom v Požitaví

Na ilustračnej fotografii kŕdeľ škorcov letí ponad pole. Foto: TASR /AP

Počas exkurzie po Žitavskom luhu získali účastníci základné aktuálne informácie o území a zároveň sa mohli naučiť určovať niekoľko druhov vtáctva podľa ich hlasu.

Maňa 1. apríla (TASR) – Pozorovanie vodného vtáctva a poznávanie vtáčieho spevu na Žitavskom luhu dnes zorganizovala Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko. Vtáčí festival zameraný na zoznámenie sa s prírodou v Požitaví a Podunajsku sa uskutočnil pri príležitosti dnešného Dňa vtákov a stromov. Súčasťou podujatia bola výstava fotografií v priestoroch Obecného úradu v Mani. Počas exkurzie po Žitavskom luhu získali účastníci základné aktuálne informácie o území a zároveň sa mohli naučiť určovať niekoľko druhov vtáctva podľa ich hlasu.

Po dlhej a studenej zime sa prvé sťahovavé druhy objavili už vo februári, hneď ako sa počasie zmiernilo. Štandardne boli medzi nimi škovránky, škorce a holuby hrivnáky. Dlho na seba nedal čakať ani prvý bocian, ktorý sa ukázal už koncom februára a 21. marca bola pozorovaná aj prvá lastovička. Ku koncu marca zaznamenali ornitológovia zhruba 40 sťahovavých druhov. Do začiatku mája priletia ďalšie desiatky druhov smerujúce na svoje hniezdiská,“ informoval Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Prírodná rezervácia Žitavský luh je územie ležiace v nive rieky Žitavy, na úpätí Hronskej pahorkatiny. Rozloha rezervácie je takmer 75 hektárov. Žitavský luh predstavuje v Požitaví najväčší celok aluviálnych lúčnych porastov a močiarnych spoločenstiev. Vegetácia rezervácie sa skladá z troch významne odlišných častí. Na juhu je to zvyšok pôvodného toku Žitavy s lesnými porastmi, na sever od neho sú to trvalo podmáčané močiarne spoločenstvá a na ne nadväzujú periodicky podmáčané lúčne spoločenstvá s povodňovými ramenami.

Vtáky sú najatraktívnejšou skupinou živočíchov žijúcich v rezervácii. Podľa aktuálnych výskumov sa od roku 1987 v rezervácii zistilo 189 druhov vtákov. Z pohľadu rodu kaňa je toto územie nesmierne dôležité ako nocovisko. Počty nocujúcich kaní sa tu pohybujú rádovo v stovkách. Ako lovisko a odpočinkové miesto rezerváciu využívajú ďalšie vzácne druhy, ako sú haja tmavá, sokol červenonohý, orol krikľavý, zo sov myšiarka močiarna. Viaceré druhy dravcov a sov, ktoré sa vyskytli v Žitavskom luhu, sú európsky, ale aj svetovo ohrozenými druhmi.

Územie prírodnej rezervácie Žitavský luh má nielen národný, ale aj medzinárodný význam. Podľa smernice o biotopoch je Žitavský luh navrhovaný ako Územie európskeho významu na základe výskytu európsky významných druhov rýb, obojživelníkov a hmyzu. Podľa smernice o vtákoch je na základe výskytu vtákov chriašteľ bodkovaný, kačica chrapačka a kaňa močiarna navrhovaný ako Chránené vtáčie územie.