Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Pod Zoborom po škôlkach začínajú chýbať kapacity aj na školách

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Nitrianska radnica plánuje zrekonštruovať Základnú školu (ZŠ) Škultétyho na sídlisku Klokočina.

Nitra 12. februára (TASR) – Nitrianska radnica plánuje zrekonštruovať Základnú školu (ZŠ) Škultétyho na sídlisku Klokočina. Mesto chce zároveň zvýšiť kapacitu tejto školy, ktorá pred časom pre nedostatok žiakov začala svoje priestory prenajímať súkromným umeleckým školám. V poslednom období sa však situácia zmenila a do nitrianskych základných škôl začína prichádzať stále viac detí. Počet školákov sa postupne zvyšuje aj na ZŠ Škultétyho.

„Každý rok sa tam zvyšuje kapacita o jednu prvácku triedu, rovnaké to bolo aj tento rok. Pokiaľ ide o pôrodnosť, tak na sídlisku Klokočina stúpa a v tejto časti mesta evidujeme nárast detí. Čiže potrebujeme tu zvýšenie kapacity,“ uviedla vedúca odboru školstva, mládeže a športu na mestskom úrade Mária Orságová.

V ZŠ Škultétyho má v súčasnosti prenajaté priestory Základná umelecká škola ARS STUDIO Nitra a Súkromná stredná umelecká škola. Podľa primátora Jozefa Dvonča je mesto rozhodnuté minimálne jednej škole vypovedať nájomnú zmluvu. „To znamená, že rozšírime kapacitu našej základnej školy. Uvažovali sme, že v tej časti, kde sú dnes umelecké školy, zriadime aj materskú školu. Aspoň dočasne s tým, že by sa potom znova premenila na školu. Ale to musí spresniť odbor školstva, ktorý musí povedať, koľko máme žiakov a aká je reálna potreba,“ povedal Dvonč. Z dôvodu zvyšujúcej sa pôrodnosti musí magistrát už niekoľko rokov zvyšovať aj kapacitu svojich materských škôl (MŠ). V roku 2013 boli napríklad otvorené dve nové triedy na MŠ Čajkovského. Vlani zasa mesto otvorilo tri nové triedy na MŠ Ľudovíta Okánika.

Radnica chce ZŠ Škultétyho zrekonštruovať z úveru z programu Energetickej efektívnosti v municipálnych budovách. Ide o úverovú linku Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Tá umožňuje financovať projekty, ktoré pomáhajú znižovať energetickú náročnosť budov, pričom podiel usporenej energie musí byť vyšší ako 30 percent. „Treba tam splniť štyri opatrenia. Je to zateplenie strešného a obvodového plášťa, výmena okien a vyregulovanie kúrenia. Snažíme sa urobiť výber takých objektov, ktoré by toto mohli splniť. Agentúra, ktorá spolupracuje s bankou, vypracuje energetický audit a podľa toho sa vyberú objekty, ktoré sa budú rekonštruovať,“ vysvetlil Dvonč. Mesto si chce z programu energetickej efektívnosti vziať úver v hodnote troch miliónov eur. Okrem ZŠ Škultétyho by sa za tieto peniaze mohol opraviť aj Bytový dom Olympia, Domov opatrovateľskej služby Janka Kráľa, ZŠ Kráľa Svätopluka i budova bývalého Kina Palace.