Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Program Mením moje mesto podporí v Nitre dotáciou 21 projektov

Nitra, ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

O jednotlivých projektoch rozhodovali samotní občania prostredníctvom zaslanej SMS správy.

Nitra 27. apríla (TASR) – O dotácie z grantového programu Mením moje mesto požiadalo v tomto roku 57 predložených projektov. Program financuje mesto Nitra z participatívneho rozpočtu, na ktorý schválili mestskí poslanci sumu 80.000 eur, pričom maximálna výška dotácie na jeden projekt je 4000 eur.

Cieľom programu, ktorý je realizovaný v spolupráci s Nitrianskou komunitnou nadáciou (NKN), je podporovať inovatívne projekty občanov mesta v rôznych oblastiach. Inštitúcie, združenia i neformálne skupiny občanov mohli požiadať o podporu aktivít zameraných na vzdelávanie, sociálnu oblasť a ochranu zdravia, aktivizáciu mladých ľudí a seniorov, kultúru a zachovanie kultúrnych hodnôt, ochranu životného prostredia, rozvoj cestovného ruchu, zveľaďovanie verejných priestorov či športové aktivity.

O jednotlivých projektoch rozhodovali samotní občania prostredníctvom zaslanej SMS správy. „Celkovo sa do tohto hlasovania zapojilo 13.608 občanov. Na základe ich hlasov získalo finančnú podporu 21 projektov. Víťazné zámery grantového programu boli určené na základe počtu získaných hlasov, bez ohľadu na kategóriu,“ informovala NKN.

Vďaka podpore z programu Mením moje mesto tak získa dotáciu napríklad projekt Medzinárodný deň detí v parku na Sihoti a charitatívna športová exhibícia na FC Nitra, zámer vybudovania oddychovej zóny pre ľudí a domov pre zvieratá, kultúrne podujatia Nitrafiesta, Živo na Kupeckej a Chrenová žije, športové aktivity Gymnastika pre všetkých či vybudovanie street workoutového ihriska na sídlisku Klokočina. Medzi vybranými zámermi sú aj vzdelávacie a poznávacie podujatia, napríklad projekt Biodiverzita - Zážitkové vzdelávanie, či Deň architektúry. Nitrania zahlasovali aj za sociálne zamerané aktivity, medzi nimi aj za projekt Adopcia ľudí bez domova v Nitre, ktorého cieľom je, na základe prístupu Housing first – bývanie ako prvé, umožniť ľuďom bez domova nájsť si stabilné bývanie.