Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V regionálnej súťažnej folklórnej prehliadke vystúpilo vyše 170 detí

Na snímke deti z DFS Malá Sielnica počas svojho vystúpenia. V Tužine 1. apríla 2017. Foto: TASR - Pavol Remiaš

V Tužine si postup do krajskej súťaže, konajúcej sa každé dve roky, vybojovali štyri súbory.

Tužina 2. apríla (TASR) – Viac ako 170 detí, členov detských folklórnych súborov (DFS), sa predstavilo na regionálnej súťažnej prehliadke pod názvom Deti deťom, ktorá sa v sobotu 1. apríla uskutočnila v Tužine v okrese Prievidza. Postup do krajskej súťaže, konajúcej sa každé dva roky, si vybojovali štyri súbory, Malý Vtáčnik z Prievidze, Malá Lubená z Poluvsia, Malá Sielnica z Lazian a DFS Domovinka z Veľkých Kostolian.



Folklór v podaní detských súborov má na hornej Nitre dlhoročné tradície. Veď napríklad Malý Vtáčnik existuje popri folklórnom súbore dospelých už 40 rokov. Nielen on, ale prakticky všetky detské súbory sú zásobárňou talentov pre folklórne súbory a skupiny dospelých v mnohých obciach. Potešiteľné je, že viaceré z týchto detí sa okrem toho, že pokračujú v kolektívoch starších, ešte sa často venujú práci s mládežou,“ konštatovala Ľudmila Húsková, riaditeľka Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

Ako prvý súbor sa na prehliadke predstavila Malá Lubená, ktorá má 25-ročnú tradíciu. Prezentovali sa piesňami a tancami pri vynášaní Moreny a vítaní jari. Deti z FS Malá Sielnica ukázali, ako sa dokážu zabávať na sedliackom dvore spolu s domácimi zvieratkami. Malý Vtáčnik, ktorý má aj svoju hudobnú zložku, si vyslúžil uznanie poroty aj zaradenie do zlatého pásma, predviedol všetko, čo sa v minulosti dialo na dedine pri nabíjaní kapusty. Deti z DFS Domovinka sa zasa zahrali na školu, hádali hádanky, ale tiež tancovali a spievali.



Na hornej Nitre pôsobí dovedna 15 detských súborov, v ktorých pôsobí takmer 500 detí, často už vo veku od štyroch rokov. Ich počet kolíše, v závislosti od toho, ako členovia prechádzajú do súborov a skupín dospelých, alebo ako odchádzajú na štúdiá do iných miest. O budúcnosť folklóru a udržiavanie ľudových tradícií teda nemáme obavy,“ uzavrela Húsková.