Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Šaľa otvára novú materskú školu vo Veči

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Predpokladaný počet detí v dvoch bežných triedach je 40 a v jednej špeciálnej triede štyri deti.


Šaľa 9. mája (TASR) – Mesto Šaľa otvára od začiatku septembra tohto roka novú Materskú školu na Bernolákovej ulici v mestskej časti Veča. Rodičom detí, ktoré neboli prijaté v školskom roku 2015/2016 do materských škôl, ponúklo mesto možnosť zapísať svoje deti do novootvorenej materskej školy, ktorá vznikla pri Základnej škole Bernolákova. Predpokladaný počet detí v dvoch bežných triedach je 40 a v jednej špeciálnej triede štyri deti. Náklady na rekonštrukciu priestorov dosiahli 16.000 eur, na materiálové vybavenie materskej školy je v rozpočte mesta vyčlenených 21.200 eur.

Mestské zastupiteľstvo na svojom marcovom zasadnutí schválilo návrh na zaradenie do siete škôl a školských zariadení, ktorým reagovalo na nedostatočnú kapacitu materských škôl v Šali a pozitívnu prognózu vývoja v počte detí v nasledujúcich rokoch. Ministerstvo školstva vydalo v polovici apríla rozhodnutie o výnimke na zaradenie Materskej školy Bernolákova Šaľa a výdajnej školskej jedálne.

Na území mesta sa v súčasnosti nachádza osem materských škôl, jedna z nich poskytuje vzdelávaciu činnosť v maďarskom jazyku. Umiestnených je v nich zhruba 800 detí a kapacita je plne vyťažená napriek tomu, že ju mesto Šaľa za posledné roky navýšilo o 70 miest. Rozdiel medzi existujúcou kapacitou a dopytom sa pohybuje okolo 100 detí. V Šali sa ročne narodí v priemere 230 detí. Na základe demografického vývoja a zmien v legislatíve týkajúcej sa počtu detí v triedach sa komisia školstva pri Mestskom zastupiteľstve v Šali zhodla na tom, že od školského roka 2015/2016 bude zriadenie ďalšej materskej školy nevyhnutné.