Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Návštevníci múzea v Topoľčanoch si overia vedomosti v zábavnom teste

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Dvere múzea sa pre návštevníkov otvoria v sobotu 19. mája.

Topoľčany 9. mája (TASR) – Prehliadky výstav, expozície a tvorivú dielňu pripravilo pri príležitosti 14. ročníka celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Dvere múzea sa pre návštevníkov otvoria v sobotu 19. mája. „V rámci programu Rozprávky si nedáme si budú môcť návštevníci múzea preveriť svoje vedomosti v zábavno-vedomostnom teste s otázkami súvisiacimi s prebiehajúcimi podujatiami a rozprávkami. Pre malých aj veľkých je pripravená strelnica, na ktorej si môžu vyskúšať repliky zbraní," informoval Ľubomír Opáth z Tribečského múzea.

Prezentačné podujatie s tvorivou dielňou Na farmičke u lesa priblíži rôznorodosť hospodárskych zvierat, ktoré je možné chovať na farmách, ale aj v domácich podmienkach, ich význam pre človeka a produkty, ktoré poskytujú. Tvorivá časť zahŕňa kreslenie, modelovanie z hliny, prácu s papierom. Súčasťou podujatia je výstava výtvarných prác zo súťaže Veselá farmička.

Počas Noci múzeí a galérií si budú môcť návštevníci pozrieť výstavu Spomienky na Zambiu, ktorá prezentuje predmety každodennej potreby, hudobné nástroje, plastiky, odevy a zbrane zdobené podľa vkusu a vnímania Zambijčanov zo súkromnej zbierky Milana Jeřábka. Sú vyrobené z prírodných materiálov – z dreva, sušených tekvíc, kože, lyka rôznych rastlín a kovov.

Zo sveta historických zbraní je výstava, ktorá podľa informácii múzea prezentuje rozličné zbrane a militárie z vlastného zbierkového fondu múzea a zo súkromných zbierok. Kolekciu historických drevených maľovaných terčov zapožičalo Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici. Návštevník získa základný prehľad o vývoji zbraní od praveku až po druhú svetovú vojnu. V rámci výstavy je nainštalovaných vyše 100 originálnych zbierkových predmetov, ktoré dopĺňa aj niekoľko replík. Výstava je obohatená aj o preparáty lovnej zveri.

Expozícia Príroda stredného Ponitria prostredníctvom zbierkových predmetov z geológie, paleontológie, zoológie a botaniky, farebných fotografií, kresieb, textov a máp poskytuje pomerne ucelený prehľad o neživej prírode a o zástupcoch flóry a fauny typických pre región stredného Ponitria.