Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

Trafačka pripravila workshop v Nitre o historických fototechnikách

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Workshop bude venovaný historickým fotografiám i fotografovaniu s použitím Camera obscura s fotením na fotopapier.

Nitra 23. augusta (TASR) – Občianske združenie Trafačka pripravilo pre záujemcov o historické fotografické techniky víkendový workshop. Konať sa bude 25. a 26. augusta v podkrovnom ateliéri fotogalérie Trafačka. Lektormi budú Hana Kolářová, Evla Vlašičová a František Kolář.

Workshop bude venovaný historickým fotografiám i fotografovaniu s použitím Camera obscura s fotením na fotopapier. „Po vyvolaní fotopapiera v klasickej vývojke hneď uvidíme výsledok. Okrem toho sa budeme venovať aj technike kyanotypia, teda modrotlači, ktorá patrí medzi najstaršie kopírovacie techniky,“ uviedol Františke Kolář z galérie Trafačka.

Ako doplnil, jednoduchý a lacný proces kyanotypie sa užíval pre kopírovanie náhľadových kópií, takzvaných modrákov. „Postup publikoval v roku 1842 jeden z otcov fotografie a vynálezca ustaľovača John F. W. Herschel. Vďaka jednoduchosti a nízkej toxicite sa kyanotypia hodí pre začiatočníkov alternatívnych techník,“ vysvetlil Kolář. Ako dodal, po skončení workshopu budú diela, ktoré vytvorili jeho účastníci, prezentované na výstave.