Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Úrad NSK dá preč kamery, ktoré si pred kanceláriu inštaloval riaditeľ

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Rozhodnutie úradu padlo po podozreniach z obchádzania verejného obstarávania pri dodávke kamier.

Nitra 28. októbra (TASR) – Bezpečnostný kamerový systém, ktorý si pred svoju kanceláriu nechal nainštalovať riaditeľ Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Dušan Guťan, bude demontovaný. Rozhodnutie úradu padlo po podozreniach z obchádzania verejného obstarávania pri dodávke kamier. Riaditeľ úradu doteraz neprezradil meno firmy, ktorá systém inštalovala a nespresnil ani spôsob, akým bola vybraná. O problematický výber dodávateľa zariadenia sa zaujímali krajskí poslanci i Guťanov nadriadený, predseda NSK Milan Belica. Ten už listom požiadal hlavného kontrolóra NSK, aby dodávku bezpečnostného systému preveril.

Guťan inštalovanie kamier v budove Úradu NSK obhajuje. Podľa jeho slov je potrebné myslieť na bezpečnosť zamestnancov. „Budova nie je v poriadku. Nie je tam ani oddelený služobný a verejný vchod. Chodia tam všelijakí občania a už na chodbe došlo aj k verbálnemu útoku na našich pracovníkov. Preto sme na porade vedia odsúhlasili systém, poslanci schváli finančné prostriedky v rozpočte a vykonal sa prieskum trhu,“ vysvetlil Guťan.

Neodpovedal však na otázku, prečo boli kamery nainštalované iba pred jeho kanceláriou a nie na odboroch, ktoré navštevujú klienti. Poslancom neodpovedal ani na otázku, ktorá firma kamerový systém do budovy úradu namontovala. „Takéto niečo nemôže robiť hocikto, ale iba firma s certifikátom, pretože ide o bezpečnostný systém. Mali sme ho na skúšku a bezplatne. Usúdili sme, že pre nás nie je vhodný, lebo sa v prípade sťahovania nemôže presunúť do inej budovy. Do konca mesiaca bude kamerový systém z budovy odmontovaný,“ skonštatoval Guťan. Podľa jeho slov sú podozrenia z netransparentného výberu dodávateľa zbytočné, pretože kraj za testovanie kamier nemusí platiť.

S kritikou svojho podriadeného je opatrný aj predseda NSK. „Požiadavka úradu na zakúpenie bezpečnostného systému bola. Ja sa s tým nestotožňujem, ja napríklad žiadny takýto systém nemám a nepotrebujem sa pred občanmi takto uzatvárať, ale poslanci na to v rozpočte vyčlenili aj peniaze. Ja teraz neviem, či boli porušené zákony. Preto som požiadal hlavného kontrolóra, aby celú vec preveril. Ja sám konať nemôžem. Začnem a zistím, že ja nie som v právnom režime? Treba byť aj opatrný. Okrem toho, tento úrad ešte nič neplatil. Keď budeme poznať výsledky zistení, môžeme konať, ale len na základe dôkazov,“ dodal Belica.