Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

V levickej nemocnici by mali pribudnúť nové parkovanie za 720.000 eur

Ilustračné foto TASR/Tomáš Halász

Mali by sa vybudovať nové parkovacie státia s kapacitou 195 parkovacích miest. Investícia na parkovacie státia bola vo výške 600.000 eur a na technologické zariadenia 120.000 eur.

Levice 20. októbra (TASR) – V areáli Nemocnice s poliklinikou v Leviciach by mali vzniknúť nové parkovacie miesta. Na ich vytvorení spolupracuje Nitriansky samosprávny kraj (NSK) s mestom Levice, vzájomne si podelia i náklady na rekonštrukciu existujúcich parkovacích miest a výstavbu nových.

„Parkujúce vozidlá využívajú v súčasnosti všetky dostupné plochy, ktoré majú mať v skutočnosti úplne inú funkciu, ako sú zeleň, chodníky, komunikácie so zákazom parkovania. Problémy so statickou dopravou sa postupne rozširujú aj na okolité ulice, čím obmedzujú bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Oproti hlavnému vstupu do nemocnice je aj vchod do cintorína, vzniká tu nemálo kolízií,“ skonštatoval Marek Mesároš, vedúci odboru majetku a investícií Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

K problematike riešenia parkovania v areáli levickej nemocnice bola vypracovaná Štúdia regulovaného parkovania a dopravného značenia v Nemocnici s poliklinikou Levice, ktorú pre NSK vypracovala autorizovaná firma. Na základe tejto štúdie mali byť existujúce parkovacie plochy s počtom 250 miest rekonštruované a mali by sa vybudovať nové parkovacie státia s kapacitou 195 parkovacích miest.

Odhadovaný náklad na túto investičnú akciu predstavoval 720.000 eur, z toho investícia na parkovacie státia bola vo výške 600.000 eur a na technologické zariadenia 120.000 eur. Štúdia zároveň odporučila, aby bol celý parkovací systém regulovaný, z čoho vyplývala potreba vybudovania rámp a spoplatnenie parkovania.

Odporúčané uzatvorenie koncesnej zmluvy nebolo zrealizované, NSK preto hľadal inú alternatívu realizácie formou spolupráce s mestom Levice. Dohoda spočíva v tom, že mesto zrealizuje z vlastných finančných prostriedkov rekonštrukciu parkovacích plôch situovaných na pozemkoch pred hlavnou budovou nemocnice, ktoré sú zároveň využívané ako parkovisko pre potreby návštevníkov mestského cintorína.

NSK zrealizuje rekonštrukciu ostatných parkovacích plôch situovaných za hlavnou budovou areálu levickej nemocnice, vrátane vybudovania spevnenej plochy pre potreby leteckej záchrannej služby.