Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

V Kozárovciach sú ľudia na sochy hrdí, dali na ne aj peniaze

Na snímke socha sv. Jakuba a Filipa pred kostolom v obci Kozárovce 24. augusta 2018. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa starostu Kozároviec Jozefa Majera sa názory na umelecké dielo rôznia. Nieko mu sa nepáči, podľa iných je dokonca gýčové, no podľa mnohých ľudí je krásne.

Kozárovce 25. augusta (TASR) – Monumentálne súsošie Svätej trojice osadené do vodnej plochy s vodopádmi vo svahu pred kultúrnym domom v Kozárovciach vzbudzuje pozornosť už niekoľko rokov. Vzniklo v roku 2010 ako súčasť revitalizácie centra dediny. Na vybudovanie centrálneho námestia za približne 600.000 eur získala obec peniaze z Európskej únie. Na súsošie sa poskladali Kozárovčania a sponzori, časť z neho bola vybudovaná brigádnicky.

Podľa starostu Kozároviec Jozefa Majera sa názory na umelecké dielo rôznia. Nieko mu sa nepáči, podľa iných je dokonca gýčové, no podľa mnohých ľudí je krásne. „Cítime sa tu vďaka nemu ako vo Vatikáne", hovoria s úsmevom niektorí miestni. Autorom súsošia je akademický sochár Peter Mészároš, ktorý pre obec vytvoril viacero diel. Tvoria ho postavy Otca, Syna a Ducha Svätého, ktorých obklopujú archanjeli Uriel, Simiel, Orifiel a Zachariel. „Mnohí ľudia sú zo sôch unesení. Svätá trojica takýmto spôsobom ešte zobrazená nebola. Vysvätil nám ich nitriansky biskup a dodnes je súsošie veľmi vyhľadávané,“ hovorí Majer.

Súčasťou centra obce je aj Námestie padlých, ktoré je takisto dielom Petra Mészároša. Jeho dominantou je pamätník s názvom Slovenská brána. „Ide o bronzový odliatok v tvare brány, na ktorej sú symbolicky zobrazené najvýznamnejšie budovy v obci, ale aj mená padlých vo svetových vojnách, či židovské rodiny odvlečené do koncentračných táborov. Pamätník obsahuje aj najvýznamnejšie historické medzníky v dejinách Kozároviec a dole je to ukončené symbolom Hrona,“ uviedol Majer.

Ako pripomenul, dedinu nezdobia sochy iba v jej centre. Vďaka spolupráci s autorom súsošia Svätej trojice boli osadené aj v ďalších častiach Kozároviec. „Socha svätého Michala je umiestnená na detskom ihrisku. Tam, kde kedysi bolo nepekné smetisko, je Súsošie zvestovania, pri vstupe na cintorín je socha svätého Rafaela a pred vstupom do kostola sú mramorové sochy svätých Filipa a Jakuba, ktorí sú aj patrónmi nášho kostola,“ doplnil Majer.