Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Nitriansky kraj

FOTO: V Nitre havarovalo lietajúce auto

Na snímke havarovaný Aeromobil 2.5 na letisku v Nitre - Janíkovciach. Hasiči zabezpečili miesto pádu lietadla a vykonali protipožiarne opatrenia. Pri nehode utrpela zranenie jedna osoba, ktorá aeromobil pilotovala. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hasiči momentálne zabezpečujú miesto pádu lietadla a vykonávajú protipožiarne opatrenia.


Nitra 8. mája (TASR) – Na letisku v Nitre - Janíkovciach spadol aeromobil. Na mieste zasahujú štyri hasičské vozidlá a desať hasičov, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky.

Hasiči momentálne zabezpečujú miesto pádu lietadla a vykonávajú protipožiarne opatrenia. Pri nehode utrpela zranenie jedna osoba, ktorá aeromobil pilotovala. Podľa očitých svedkov vodič z výšky zhruba 300 metrov absolvoval kontrolovaný pád padákom bez výraznejších zranení. V súčasnosti je v rukách záchrannej zdravotnej služby.

Spoločnosť AeroMobil predstavila aeromobil len nedávno na viacerých svetových výstavách, na ktorých vzbudila značný rozruch. Konštruktérom aeromobilu je Štefan Klein, ktorý na jeho vývoji pracuje vyše štvrťstoročie. Schopnosti lietajúceho auta testoval nad Nitrou takmer denne. Prvý stroj plánuje dostať na cesty a do vzduchu v roku 2017, jeho cena by mala byť porovnateľná so superšportovými vozidlami.

Pohyb vozidla vo vzduchu zabezpečuje tlačná vrtuľa. Cestovná rýchlosť má dosiahnuť 200 kilometrov za hodinu a dolet 700 kilometrov. Spotreba na hodinu letu dosahuje 15 litrov. Na ceste dosiahne podľa údajov zverejnených výrobcom maximálnu rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Vozidlo sa zmestí na bežné parkovacie miesto, tankuje obyčajný benzín a používa sa na bežných cestných komunikáciách. Po rozložení krídiel je AeroMobil pripravený vzlietnuť, po ich zložení sa stáva autom.