Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Nitriansky kraj

V Tekovskom múzeu v Leviciach sa začala výstava s názvom Invázia

V Galérii Jozefa Nécseyho Tekovskom múzeu v Leviciach sa v týchto dňoch koná výstava Ľubomíry Brigantovej a Laury Écsiovej pod názvom Invázia. Levice , 12. septembra 2017 Foto: TASR/Andrej Budai

Anjelské pierka vychádzajú Brigantovej z jej života po ťažkom úraze jej manžela, ktorý bol na hranici medzi životom a smrťou.

Levice 12. septembra (TASR) - V Galérii Jozefa Nécseyho Tekovskom múzeu v Leviciach sa v týchto dňoch koná výstava Ľubomíry Brigantovej a Laury Écsiovej pod názvom Invázia. Ako pre TASR povedala jedna z autoriek Ľubomíra Brigantová, výstava je vlastne inváziou vosku, anjelských pierok a sôch Laury Écsiovej, ktoré celú tvorbu dopĺňajú.

Anjelské pierko predstavuje knižočku, ktorá obsahuje citáty anjelov o láske. "Je robená pre nás všetkých, aby pomáhala a tešila. Knižky majú aj charitatívny zámer, pretože pomáhajú tiež občianskemu združeniu Ostrov, ktorému putuje finančný výťažok z ich predaja. Do tvorby ma inšpiruje život samotný a všetko okolo. Či už sú to obrazy, ľudská duša, prežívanie a príroda," povedala Brigantová.

Anjelské pierka vychádzajú Brigantovej z jej života po ťažkom úraze jej manžela, ktorý bol na hranici medzi životom a smrťou. "Z toho sa mi otvorili cestičky, ako sa radovať zo života a z toho vychádza aj moja tvorba. Začala som sa zaujímať o anjelov a dala som dokopy práve takéto knižočky. Tie som zostrojila z prečítaných kníh, sama som si ich aj ilustrovala a graficky upravila," dodala.

Écsiová k výstave prispela sochami, ktoré tvorila technikou enkauistika bez pridania iných techník, prípadne ich tvorila kombinovanou technikou. "V sochách tvorených kombinovanou technikou sú pridané dreviny, kameň či sušené tekvice. Mňa väčšinou inšpiruje príroda a okolie. Jedna socha je výnimočná, ktorá je inšpirovaná duchovným zážitkom a volá sa Ten so zlomenými krídlami. Myslím, že to hovorí samo o sebe a za všetko," doplnila Écsiová.

Výstava potrvá do 5. novembra.