Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Veľkonočná nedeľa sa v obci Maňa začína mužskou procesiou

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Veľkonočný pondelok je už tradične spojený s polievačkou. Mládenci chodia polievať dievčence vodou a voňavkami, šibanie v obci tradíciu nemá.

Maňa 5. novembra (TASR) – Veľkonočné sviatky v Mani sa spájajú s viacerými zvykmi, jeden z nich však na Slovensku nemá obdobu. Na Veľkonočnú nedeľu sa v obci zaužívala mužská procesia, do ktorej sa každoročne zapájajú chlapi z dediny, od mládencov až po najstarších obyvateľov obce. Zhruba 150 chlapov skoro ráno prejde celou dedinou a ohlasuje Zmŕtvychvstanie Krista.

"Tento zvyk je v rámci Slovenska výnimočný, typický pre Maňu a susednú obec Kmeťovo, ktorá je nám tradíciami veľmi blízka," skonštatoval starosta Mane Igor Sádovský. Chlapi nesúci kríž prejdú so spevom viac ako trojkilometrovú trasu. Po hodine a pol sa mužská procesia končí v kostole, kde sa začne mužská svätá omša.



Tradícia mužských procesií nebola podľa kultúrnej pracovníčky Obecného úradu v Mani Jarmily Trungelovej nikdy prerušená, ani za socializmu. "Vždy bola. Nechodilo sa síce po celej dedine ako teraz, trasa bola kratšia, ale vždy sa konala," povedala. Podľa starostu je zaujímavá aj následná mužská svätá omša, počas ktorej sú v kostole len chlapi. "Je to jediný deň v roku, kedy sú v kostole len chlapi a spoločne spievajú, má to neopakovateľnú atmosféru," tvrdí Sádovský. Po skončení omše sa chlapi zídu pred farou, kde už majú prichystané pohostenie. "Ani najstarší obyvatelia obce si nepamätajú, kedy a ako táto tradícia vznikla. Pamätajú si, že keď boli deti, už to takto bývalo," povedal starosta. Veľkonočný pondelok je už tradične spojený s polievačkou. Mládenci chodia polievať dievčence vodou a voňavkami, šibanie v obci tradíciu nemá.

Po ničivej povodni boli na ceste popri Žitave vybudované nové prietoky


V júni 2010 prežila obec Maňa v okrese Nové Zámky najhorší týždeň od skončenia druhej svetovej vojny. Obec zastihla povodeň, z ktorej sa obyvatelia spamätávali niekoľko mesiacov. Viac ako 600 ľudí muselo byť evakuovaných, voda z rieky Žitava priamo zaplavila 55 domov a ďalších zhruba 200 bolo poškodených. Škody spôsobené záplavami sa vyšplhali k miliónu eur.

"Žitava bola zregulovaná v 70. rokoch minulého storočia a práve táto regulácia sa podpísala pod obrovskú povodeň v roku 2010. Pôvodné koryto rieky sa v minulosti pravidelne rozlievalo po lúkach. Všetky domy v obci však boli postavené na miestach, kde ich voda neohrozovala. Po regulácii sa zmenili vodohospodárske pomery," skonštatoval starosta Mane Igor Sádovský.

V obci boli vybudované dve hrádze. V severnej časti Mane bola vytvorená umelá hrádza dva metre nad úrovňou terénu. Vytvorená bola aj nová cesta, na ktorej boli v minulosti tri mosty, popod ktoré odtekala v prípade potreby voda vyliata zo Žitavy. Na tejto ceste je cez súčasnú Žitavu jediný most. "Keď sa v roku 2010 vyliala Žitava, práve tieto hrádze vyliatu vodu zadržali, zdvihli jej hladinu a tá nám zaplavila a poškodila 250 domov v obci," povedal starosta. Po ničivej povodni boli na ceste povedľa rieky vybudované ďalšie dva prietoky, cez ktoré môže voda v prípade potreby prejsť na južnú stranu a vyliať sa do neobývanej časti na polia.

Históriu a život v obci Maňa v okrese Nové Zámky pred niekoľkými desaťročiami približujú súčasnej generácii exponáty sústredené v Národopisnej expozícii v Mani. Expozícia je zriadená v priestoroch základnej školy a je súčasťou praktickej výučby regionálnej výchovy na škole. Zariadenie miestneho múzea tvoria exponáty, ktoré poskytli miestni občania. Na snímke je voľakedajšia izba, v akej bežne ľudia žili, ktorá sa nachádza v Národopisnej expozícii v obci Maňa 4. novembra 2016.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Obcou preteká aj Dolinský potok, ktorý sa tesne za Maňou vlieva do Žitavy. Kým Žitava zaplavila obec jediný raz, Dolinský potok spôsobuje menšie lokálne záplavy častejšie. "Pri výdatných dažďoch sústreďuje potok spadnutú dažďovú vodu z územia takmer šesť kilometrov štvorcových nad dedinou, ktorá nestačí prechádzať korytom. Aj preto sme jeden z dvoch mostov nad Dolinským potokom zrekonštruovali už pred šiestimi rokmi a druhý rekonštruujeme v súčasnosti. Problém s malými prietokmi pod mostmi by tým mal byť odstránený," povedal Sádovský. Ďalším opatrením by malo byť vytvorenie protipovodňového valu, jednostranného navýšenia hrádze Dolinského potoka, vďaka ktorému už voda nebude ohrozovať okolité záhrady a domy. "Pripravujeme budúcoročný rozpočet. Ak nebude možné čerpať na toto opatrenie eurofondy, zahrnieme túto investíciu do vlastného budúcoročného rozpočtu," tvrdí starosta.

V júni 2010 prežila obec Maňa v okrese Nové Zámky najhorší týždeň od skončenia druhej svetovej vojny. Obec zastihla povodeň, z ktorej sa obyvatelia spamätávali niekoľko mesiacov. Vyše 600 ľudí muselo byť evakuovaných, voda z rieky Žitava priamo zaplavila 55 domov a ďalších zhruba 200 bolo poškodených. Škody spôsobené záplavami sa vyšplhali k sume milión eur. Obcou preteká aj Dolinský potok, ktorý sa tesne za Maňou vlieva do Žitavy. Kým Žitava zaplavila obec jediný raz, Dolinský potok spôsobuje menšie lokálne záplavy častejšie. Na snímke oprava mostov na Dolinskom potoku v obci Maňa 4. novembra 2016.
Foto: TASR/Henrich Mišovič