Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Viete, čo je kalkýš? Príďte ho ochutnať do Dvorov nad Žitavou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Zaujímavosťou je, že vstup na podujatie je podmienené vyfúknutím dvoch vajíčok.

Dvory nad Žitavou 1. apríla (TASR) - Príprava na veľkonočné sviatky a ochutnávka kalkýša je názov akcie, ktorú organizuje obec Dvory nad Žitavou v okrese Nové Zámky v spolupráci s členmi výboru Miestneho spolku Slovenského Červeného kríža vo Dvoroch nad Žitavou a ktorá sa uskutoční dnes so začiatkom o 14.00 h v miestnom dome kultúry.

Ako TASR informovala pracovníčka Domu kultúry vo Dvoroch nad Žitavou Renáta Makatová, v rámci programu je pripravená spomienka na tradičné veľkonočné zvyky či ukážka prípravy kalkýša spojená s ochutnávkou. "Okrem toho sa za pomoci miestnych remeselníkov budú zhotovovať výrobky ako pletenie korbáčov, zdobenie veľkonočných kraslíc madeira technikou a voskom, pletenie košíkov papierovou technikou, výroba šperkovnice zo škrupiniek či háčkovanie veľkonočných ozdôb," vyjadrila sa Makatová. Zaujímavosťou je, že vstup na podujatie je podmienené vyfúknutím dvoch vajíčok.

Veľkonočné tradície sa podľa Makatovej nielen vo Dvoroch nad Žitavou a okolí, ale aj po celom Slovensku pomaly vytrácajú a naberajú trocha iný smer. "Aj z tohto dôvodu by sme akciou chceli prostredníctvom tých skôr narodených, najmä mladým ľuďom pripomenúť, ako sa voľakedy oslavovala Veľká noc a dodržiavali sa zvyky s ňou spojené. V súčasnosti je bohužiaľ moderný trend, že počas veľkonočných sviatkov každý odcestuje," poznamenala s tým, že aj napriek tomu je v obci niekoľko rodín, ktoré každoročne dodržujú veľkonočné zvyklosti.

Tradície Veľkej noci sa tu budú prezentovať formou rozprávania, ale na svoje si prídu aj gurmáni tradičných jedál a pochutín. "Urobí sa tradičný kalkýš, čo je sladké kašovité jedlo zo šťavy naklíčených obilnín. K naklíčeným zrnám sa pridá voda a múka a následne sa to upečie. Ide o tradičné jedlo tohto regiónu a okolia, ktoré sa pripravovalo najmä pred Veľkou nocou," ukončila.