Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Vznikla Platforma pre rómske štúdie, bude spájať výskum so vzdelávaním

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Účastníci prvého stretnutia platformy sa zhodli, že rómsky jazyk patrí medzi ohrozené jazyky a je potrebné k nemu pristupovať ako k príležitosti a nie ako k znevýhodneniu.

Nitra 18. apríla (TASR) – Skupina 24 vedcov zo slovenských univerzít, vedeckých ústavov a ďalších inštitúcií na stretnutí v Nitre založila Platformu pre rómske štúdie. Jej cieľom je vytvárať príležitosti na spoluprácu medzi výskumnými a vzdelávacími inštitúciami a organizáciami.

Stretnutie sa konalo 12. apríla z iniciatívy Ústavu romologických štúdií Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. „Cieľom platformy je posilnenie výskumu a vzdelávanie v oblasti rómskej kultúry, jazyka a identity. Na stretnutí sa okrem iných zúčastnil aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz a ďalší odborníci, ktorí sa venujú výskumu a vzdelávaniu v oblasti rómskeho jazyka, kultúry, histórie a identity,“ uviedla Jana Krajčovičová z UKF.

Ako doplnila, účastníci prvého stretnutia platformy sa zhodli, že rómsky jazyk patrí medzi ohrozené jazyky a je potrebné k nemu pristupovať ako k príležitosti a nie ako k znevýhodneniu. Zároveň zdôraznili, že podpora, rozvoj a uplatňovanie rómskeho jazyka sú nevyhnutné pre upevňovanie identity Rómov a zároveň príležitosťou pre sociálnu inklúziu marginalizovaných rómskych komunít. „Rómska kultúra je súčasťou európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré je bohatstvom všetkých európskych národov. Odborníci sa preto zhodli na tom, že integrácia Rómov je dôležitá, ale nesmie viesť k strate ich národnostnej identity,“ dodala Krajčovičová.