Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela

Úvod

Organizácia Post Bellum SK apeluje na zásadnú zmenu vzdelávania
o dejinách 20. storočia. Robí tak pri príležitosti 55. výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil
bývalého šéfa národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka na úhrnný trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Na väčšine územia Slovenska treba v pondelok popoludní počítať s
vysokými teplotami. Na západe môže teplota dosiahnuť miestami 35 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Zástupcovia združenia Samosprávne kraje Slovenska (SK8) sa počas
pondelka a utorka (22. 8.) stretnú so zástupcami 11 politických subjektov. Dôvodom je prerokovanie a následné podpísanie memoranda o spolupráci Samospráva ako partner.

Srbský tenista Novak Djokovič triumfoval po tretí raz v histórii na
turnaji ATP v Cincinnati. Vo finále zdolal wimbledonského šampióna a svetovú jednotku Carlosa Alcaraza v trojsetovej bitke 5:7, 7:6 (7), 7:6 (4).

Dvaja muži zomreli v nedeľu počas plaveckej časti triatlonových
pretekov polovičný Ironman na juhu Írska. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice BBC.

Bývalý americký prezident Donald Trump v nedeľu povedal, že vynechá
stredajšiu (23. augusta) debatu kandidátov súperiacich o nomináciu Republikánskej strany do budúcoročných prezidentských volieb. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa v pondelok miestneho času
na palube vojnovej lode v Japonskom mori zúčastnil na teste strategickej strely s plochou dráhou letu. TASR správu prevzala z agentúr Jonhap a Reuters, ktoré sa odvolávajú na severokórejské médiá.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Dánsku a
Holandsku, ktoré v nedeľu oznámili, že poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. TASR o tom informuje na základe Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti a správy agentúry DPA.

Tropická búrka Hilary v nedeľu zasiahla mexický štát Baja California,
kam priniesla zrážky vo forme dažďa. Smršť smeruje k juhozápadnej časti USA, kde úrady upozornili na možné záplavy. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice The New York Times.

Kanada sa rozhodla nasadiť armádu do boja s rozsiahlymi lesnými
požiarmi v provincii Britská Kolumbia na západe krajiny. Oznámil to v nedeľu kanadský premiér Justin Trudeau, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Srbská diaľkarka Ivana Vuletová sa na atletických MS v Budapešti
dočkala prvej zlatej medaily z globálneho podujatia. Tridsaťtriročná veteránka zvíťazila vo svetovom výkone roka 714 cm.

Nový bytový dom s 18 bytmi v obci Kriváň v Detvianskom okrese
je dokončený a skolaudovaný. TASR to povedal starosta Imrich Paľko s tým, že ľudia sa do neho začnú sťahovať koncom augusta.

Pád z hrebeňa Skriniarok v Západných Tatrách v nedeľu popoludní
neprežila 58-ročná slovenská turistka. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

Srbsko zvýši dodávky ruského zemného plynu do Maďarska, ak
Ukrajina ukončí dohodu s Ruskom o tranzite plynu. Uviedol to v nedeľu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. TASR správu prevzala z AP.