Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana

Práve teraz

Podpredseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS)
Karol Galek je sklamaný z toho, že prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpísala zákon o teplárenstve.

Španielsky tenista Rafael Nadal pre zranenie naďalej
odkladá svoj návrat na dvorce. Po odhlásení sa z turnajov v Monte Carle a Barcelone musel v predstihu odvolať svoju účasť aj na podujatí Madrid Masters, ktoré odštartuje na budúci týždeň.

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na
podporu zbierky Deň narcisov. Zameraná je na pomoc pacientom s rakovinou.

Humanitárna situácia v Sudáne, kde už šiesty deň prebieha ozbrojený
konflikt, sa naďalej zhoršuje. Najviac postihnuté je civilné obyvateľstvo v hlavnom meste Chartúm a v metropole provincie Južný Dárfúr Nyala.

Francúzsky hokejista Alexandre Texier bude v budúcej
sezóne pôsobiť opäť v klube Columbus Blue Jackets v zámorskej NHL. Tento ročník strávil z osobných dôvodov na hosťovaní vo švajčiarskom Zürich Lions, aby bol bližšie k rodine.

Úvod

Uplynulá lyžiarska sezóna priniesla rast slovenského skokanského
odvetvia. Ročník 2022/23 bol prvý pod plnohodnotným patronátom Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) a v severských disciplínach zaujali najmä dorastenci Hektor Kapustík a Tamara Mesíková.

Zahranično-obchodná bilancia eurozóny sa vo februári 2023
skončila s prebytkom, prvýkrát od septembra 2021. Prispel k tomu väčší nárast hodnoty exportu ako importu. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Kapitán futbalistov Betisu Sevilla a bývalý španielsky
reprezentant Joaquin Sanchez ukončí po tejto sezóne profesionálnu kariéru. Štyridsaťjedenročný stredopoliar to oznámil prostredníctvom videa na sociálnej sieti.

Ocenenie pre trénera roka basketbalovej NBA získal
jednohlasne kouč Sacramenta Mike Brown. Právo hlasovať malo 100 novinárov a všetci zaradili Browna na prvé miesto, čo sa stalo prvýkrát v histórii ankety.

Švédsky výrobca nákladných áut Volvo AB vo štvrtok zlepšil
výhľad predaja ťažkých nákladných automobilov v Európe a Severnej Amerike. Krok nasledoval po tom, ako automobilka evidovala medziročný nárast objednávok o 32 %.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero
nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate RAPE ich nahlásili kontrolné orgány vo Francúzsku, Nemecku, Českej republike, Rumunsku a Taliansku.

Minulý rok dopadol z hľadiska hospodárenia verejného
sektora priaznivejšie, ako predpokladal rozpočet aj všetky relevantné inštitúcie vo svojich prognózach.

Ľudia v ČR, ktorým vyšiel pozitívny test na koronavírus, sa od štvrtka
nemusia povinne na sedem dní izolovať. Doterajšie pravidlá zmenila vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá automatické nariadenie izolácie zrušila.

Fínsky hokejista Roope Hintz z Dallasu si ako prvý
hráč v tohtosezónnej vyraďovačke zámorskej NHL pripísal na konto hetrik.

V jednom z mlynov na Slovensku bolo nedávno zachytené obilie z
Ukrajiny, v ktorom sa našli pesticídy. Opozičná strana SaS preto vyzýva kontrolné orgány, aby okamžite začali kontrolovať obilie a múku v mlynoch, ako aj chlieb a pečivo v obchodoch.

Význam Číny pre nemecký export by sa mohol v nasledujúcich
rokoch znížiť. Dôvodom je, že nemeckí investori sú na čínskom trhu stále viac zastúpení prostredníctvom miestnej výroby, čo môže mať dosah aj na pracovné miesta v Nemecku.

SR v roku 2022 plnila maastrichtské fiškálne kritériá.
Uviedol to vo štvrtok na tlačovej besede dočasne poverený predseda vlády a minister financií SR Eduard Heger k správe o deficite a dlhu za minulý rok, ktorý zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

České inšpekcie nezistili počas kontrol obilnín a živočíšnych
produktov dovezených z Ukrajiny žiadnu nevyhovujúcu vzorku. Vo štvrtok to uviedol český minister pôdohospodárstva Zdeněk Nekula, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Po dvadsiatich rokoch sa v semifinále Ligy majstrov bude hrať milánske
derby. Deň po postupe AC cez Neapol remizoval Inter s Benficou Lisabon 3:3 a nadviazal na svoje víťazstvo 2:0 z prvého duelu. Slovenský stopér Milan Škriniar nenastúpil za domácich pre zranenie.

Pri Prešove sa na priecestí zrazil vlak s kamiónom. Vlaková doprava
medzi Prešovom a Drienovskou Novou Vsou je aktuálne prerušená. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko na svojom webe.