Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav

Práve teraz

Celoslovenská súťaž v audiovizuálnej a multimediálnej
tvorbe detí a mládeže Zlatá klapka 2023 pozná svojich víťazov. Výsledky 11. ročníka súťaže vyhlásili v pondelok v Dome kultúry Zrkadlový háj v Bratislave.

Spoločné zasadnutie členov vlád Slovenskej republiky
a Českej republiky sa uskutoční 3. apríla v Trenčíne. Hovoriť sa bude okrem iného o vojne na Ukrajine, obrannej či cezhraničnej spolupráci.

Opozičná SaS upozorňuje na pozmeňujúci návrh predložený poslankyňou
parlamentu Záborskou a poslancami OĽANO k zákonu o príspevku pri narodení dieťaťa.

Novým starostom Tajnej v okrese Nitra sa stal
nezávislý kandidát Jozef Füle. Do funkcie ho zvolili obyvatelia v sobotných (25. 3.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí. Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Poslanci maďarského parlamentu v pondelok večer schválili návrh
ratifikovania vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie. O vstupe Švédska do NATO zákonodarný zbor nerozhodol. S odvolaním sa na server Telex.hu to uviedol spravodajca TASR v Budapešti.

Úvod

Starostkou Domadíc v okrese Levice sa stala Antónia
Foltánová (Hlas–SD). Do funkcie ju zvolili obyvatelia v sobotných (25. 3.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí.

Tridsať rokov Slovenska bolo úspešných aj vďaka jasnej strategickej
línii rezortu diplomacie a vysokej profesionalite zahraničnej služby. V rámci príhovoru na 21. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR to uviedol Rastislav Káčer.

Na Ukrajinu dorazilo 18 tankov Leopard 2, ktoré jej prisľúbilo
Nemecko. V pondelok o tom informoval nemecký magazín Der Spiegel s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Asociácia európskych klubov predlžila zmluvu s Medzinárodnou
futbalovou federáciou do roku 2030. Kluby zo starého kontinentu tak budú mať väčšie odmeny z nadchádzajúcich dvoch MS a zrejme aj väčšie slovo ohľadom nového formátu šampionátu klubov.

Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir
oznámil posunutie reformy súdnictva. Ben-Gvir sa s premiérom Benjaminom Netanjahuom dohodol na jej posunutí na neskôr.

Dodávky ruskej nafty do Brazílie, Turecka a Afriky smerujú v marci
k novým rekordným maximám, keďže po zákaze exportu ruských ropných produktov do Európskej únie (EÚ) sa Moskva zamerala na nové trhy. Vyplýva to z údajov obchodníkov a spoločnosti Refinitiv.

Prvých 100 dní vo funkcii zhodnotil primátor Prešova
František Oľha ako náročné. Poznačili ich podľa jeho slov zmeny financovania samospráv, ako aj problémy, ktoré nové vedenie po príchode na úrad čakali.

Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni
(20. 3. - 26. 3.) na Slovensko 15.525 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 558 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 15.777 ľudí.

Slovenská strelkyňa Danka Barteková bola po prvom
dni kvalifikácie skeetu na podujatí SP v Larnake na postupovom piatom mieste. Najlepších päť strelkýň malo v cyperskom dejisku rovnaký nástrel a zo 75 terčov minula každá z nich tri.

Opozičný Smer-SD podal trestné oznámenie na členov
vlády pre podozrenie zo spáchania zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a sabotáže.

Po zimnej prestávke sa poľský národný dopravca LOT Poľské
aerolínie vracia na letisko Košice. Znovuotvorenú linku do a z Varšavy bude prevádzkovať šesťkrát týždenne. Prvé lietadlo na tejto linke pristálo v Košiciach v pondelok tesne po polnoci.

Takmer polovica dospelých obyvateľov EÚ pociťovala v uplynulom
roku finančné ťažkosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na údaje Európskej komisie (EK).

Novým lídrom Škótskej národnej strany (SNP) sa stal
minister zdravotníctva Humza Yousaf. V hlasovaní o tom rozhodla členská základňa strany, informuje TASR podľa správ agentúr AP, AFP a DPA.

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie sa uznieslo, že hráči z KHL
nebudú do konca sezóny súčasťou národného tímu. K tomuto kroku pristúpilo po pondelňajších rozhovoroch s hráčmi pôsobiacimi v nadnárodnej súťaži na začiatku neoficiálneho reprezentačného kempu.

Ukrajina je pripravená vyslať svojich pilotov na výcvik v používaní z
západných stíhacích lietadiel, vyhlásil v Londýne predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.