Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana

Práve teraz

Taliansko plánuje zaviesť prísne pokuty za vandalizmus a poškodzovanie
historických a kultúrnych pamiatok. Ich výška sa môže vyšplhať až do 60.000 eur, uviedla v stredu agentúra AP.

Norik muránsky zostáva na Muránskej planine
a nebude sa presúvať do Národného žrebčína v Topoľčiankach. Na sociálnej sieti to potvrdil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.

Nový izraelský špionážny softvér, ktorý pripomína známy Pegasus, je
využívaný na sledovanie novinárov a opozičných politikov vo viacerých krajinách. V utorok to uviedla kanadská skupina Citizen Lab špecializujúca sa na problematiku kybernetickej bezpečnosti.

Dva rybárske člny, na palube ktorých sa nachádza zhruba po 400 ľudí,
spozorovala posádka lietadla Seabird 2 patriaceho mimovládnej organizácie Sea Watch v centrálnej časti Stredozemného mora. Tá o tom informovala na sociálnej sieti Twitter, uviedla agentúra APA.

Športová obuv patriaca bývalému legendárnemu basketbalistovi
Michaelovi Jordanovi sa na aukcii predala za rekordných 2,2 milióna dolárov. Je to najvyššia suma v histórii, za akú sa kedy predali topánky patriace športovcovi.

Úvod

Srbsko, ktoré ako jediná európska krajina neuvalilo sankcie na Rusko
za inváziu na Ukrajinu, údajne súhlasilo s dodaním zbraní Kyjevu alebo mu ich už aj zaslalo. Vyplýva to z jedného z údajných tajných dokumentov amerického Pentagónu, informuje denník The Guardian.

Syndróm hypomobility, teda zníženej pohyblivosti, vzniká u seniorov
aj ako následok strachu z pádu. Ide o jeden z najčastejších syndrómov u ľudí v dôchodkovom veku, ak sa nerieši, môže prerásť až do imobility.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) potvrdil prvostupňové rozhodnutia
o uložení pokút Žilinskému samosprávnemu kraju (ŽSK) za verejné obstarávanie prímestskej autobusovej dopravy v celkovej výške 3,61 milióna eur. ŽSK ich považuje za nezákonné.

Ceny ropy sa v stredu ráno takmer nezmenili a vzrástli veľmi mierne,
pričom sa udržali blízko mesačného maxima. Trhy totiž vyčkávajú na nové podnety z údajov o inflácii v USA, ktoré by mali byť uverejnené neskôr popoludní, a tiež na údaje o vývoji zásob ropy.

Basketbalisti Atlanty Hawks zvíťazili v play in NBA nad Miami Heat
116:105 a zaistili si post nasadenej sedmičky vo Východnej konferencii. Trae Young pomohol k výhre 25 bodmi. Hawks narazia v 1. kole play off na Boston.

Český útočník David Krejčí neodohrá pre zranenie dva posledné zápasy
Bostonu v základnej časti hokejovej NHL. V play off by však už mohol byť držiteľovi Prezidentskej trofeje k dispozícii, naznačil kouč Jim Montgomery..

Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar sa podpísal dvoma gólmi a
asistenciou pod výhru New Jersey nad Buffalom 6:2. Definitívu postupu si zaistili hráči Winnipegu a Floridy. Boston si pripísal 7. triumf za sebou a so 133 bodmi v jednej sezóne prekonal rekord NHL.

Azerbajdžan a Arménsko v utorok oznámili, že pri prestrelke na
spoločných hraniciach zahynulo sedem vojakov. Ide o najnovšiu eskaláciu napätia medzi znepriatelenými krajinami, ktoré desaťročia vedú spory o územie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila prvé
úmrtie človeka na vírus vtáčej chrípky H3N8. Jej prvou známou obeťou je 56-ročná žena v Číne. TASR informuje podľa správy AFP.

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil v utorok ďalšiu vojenskú
pomoc Ukrajine napadnutej Ruskom. Informoval o tom, keď hostil v Toronte ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. TASR prevzala správu z tlačových agentúr AP a AFP.

K údajom vedeným v registri právnických osôb (RPO) by mohli mať
po novom automatizovaný prístup aj notári, banky a pobočky zahraničných bánk. Vyplýva to z novely zákona o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci z dielne Štatistického úradu.

Prezident USA Joe Biden pricestoval v utorok neskoro večer do
severoírskeho Belfastu, jeho lietadlo pristálo na tamojšom letisku. Biden začína štvordňovú návštevu Severného Írska a Írska. Informovala o tom tlačová agentúra AFP a portál televízie Sky News.

Poslanci maďarského parlamentu schválili v utorok novelu zákona,
ktorou sa zjednoduší podávanie anonymných podnetov pri podozrení z korupcie, ale aj sťažností na osoby, ktoré spochybňujú "ústavou určenú úlohu manželstva a rodiny".

Prebytok platobnej bilancie Ruska v 1. kvartáli medziročne klesol o
viac ako 51 miliárd USD (46,77 miliardy eur). Dôvodom boli západné sankcie.

Súd v rakúskom meste Graz v utorok odsúdil na
19 a pol roka do väzenia muža za vraždu talianskeho občana z roku 2001. Údajnú objednávateľku vraždy, Slovenku, však súd oslobodil. Rozsudok ešte nie je právoplatný.