Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek

Práve teraz

Košické maďarské Divadlo Thália Szinház uvedie premiéru hudobnej
lyrickej hry s názvom Sen anjela. Pôjde o druhú vlastnú premiéru divadla v tejto sezóne. Inscenácia sa venuje životnému príbehu vojvodského skladateľa židovského pôvodu Pála Ábraháma.

Počet nemeckých zamestnancov pracujúcich na skrátené úväzky sa vo
februári zvýšil o 9 % na 220.000. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v pondelok inštitút Ifo. Skrátené úväzky využilo najviac zamestnancov od mája minulého roka.

Ak Čína pošle Rusku zbrane, bude to mať následky.
Uviedol to nemecký kancelár Olad Scholz v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy televízie Sky News.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v deviatom
kalendárnom týždni klesla o 4,8 percenta. Znížila sa tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 12,9 percenta. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Úrady zatkli obyvateľa Petrohradu, ktorý sa pokúsil z Krymského
polostrova okupovaného Ruskom preplávať do ukrajinského prístavu Odesa. Tam sa chcel pridať k ukrajinskej armáde. Informovala o tom ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

Úvod

Jeden z najúspešnejších talianskych hudobníkov všetkých čias Eros
Ramazzotti v rámci svojho Battito infinito turné cestuje po Európe. Na Slovensku vystúpi hneď dvakrát.

Počas prvých dvoch februárových týždňov, keď boli verejnosti k
dispozícii vzdelávacie štandardy na verejnú konzultáciu, navštívilo webovú stránku viac ako 16.000 ľudí. Uviedol to dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký.

Minimálne raz vlani nakúpilo na internete v SR takmer 70 % ľudí vo
veku od 16 do 74 rokov. Slováci uprednostňujú dobierku a v hotovosti platia čoraz menej. V pondelok o tom informovala spoločnosť Shoptet.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis požiadal najvyšší súd, aby dal
"najvyššiu prioritu" trestným činom súvisiacim s nedávnou zrážkou vlakov. V pondelok to uviedol úrad gréckej vlády, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci na pondelok zostrelili 13
dronov vypustených z územia južného Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Štyroch občanov USA uniesli ozbrojenci po streľbe v meste Matamoros
na severovýchode Mexika, oznámil v nedeľu americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Pri miestnom referende v Bratislave a Košiciach by sa mohlo znížiť
kvórum na jeho platnosť. Vyplýva to z novely zákona o zahraničnej službe, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci OĽANO.

Spoločnosť Dr. Oetker Slovensko v polovici roka 2023 zatvorí svoj
závod v Boleráze pri Trnave. Svojim približne 75 zamestnancom sa zaviazala počas prechodu k zatvoreniu závodu poskytnúť intenzívnu podporu. Informoval o tom generálny riaditeľ Jozef Debrecký.

Ženy na Slovensku zarábajú v priemere o takmer pätinu menej ako
muži. Najväčšie rozdiely sú vo finančníctve a IT, naopak minimálne sú v oblasti dodávky vody a administratívnych službách. V aktuálnej analýze na to upozornila analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Študentka, ktorú minulý týždeň postrelili na
Akadémii Policajného zboru v Bratislave, je stabilizovaná. Naďalej zostáva hospitalizovaná. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Švajčiarska čokoláda Toblerone prestane používať tradičné logo s
vyobrazením alpského vrchu Matterhorn. Súvisí to s presunom výroby tejto cukrovinky zo Švajčiarska do Bratislavy.

Ochranári nasadia medveďom GPS obojky, ktoré budú monitorovať ich
prípadný pohyb v okolí obce. Obojky ich nebudú v pohybe nijako obmedzovať a každé dve hodiny budú vysielať ich GPS pozíciu. Pre TASR to uviedla Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

Ruská armáda nasadzuje v dôsledku vysokých strát vojenskej techniky
na front na Ukrajine 60-ročné tanky T-62. Uviedlo to v pravidelnej správe o situácii na Ukrajine britské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správ denníka The Guardian.

Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni
(27. 2. - 5. 3.) na Slovensko 14.992 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 731 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 16.487 ľudí.