Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Aktivisti opäť bojujú o prinavrátenie lodnej dopravy na Domašu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Loď na Domaši prevádzkovali naposledy v roku 1992.

Vranov nad Topľou 23. februára (TASR) – Aktivisti, viaceré samosprávy, ale aj osobnosti z okresu Vranov nad Topľou opätovne bojujú za návrat lodnej dopravy na vodnú nádrž Domaša. Našli už aj vhodnú loď, so žiadosťou o dotáciu na jej zakúpenie sa obrátili listom i na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Loď na Domaši prevádzkovali naposledy v roku 1992. O jej prinavrátenie sa subjekty angažujúce sa v oblasti cestovného ruchu na Domaši snažia dlhodobo. Naposledy tomu bolo v roku 2015 a 2016, kedy tam chceli dotiahnuť loď Ondava z Dunaja, tá však mala svojho nájomcu.

"Tento pokus je najreálnejší preto, že padli zákonné prekážky, keďže prezident pred pár dňami podpísal novelu vodného zákona, ktorá umožňuje plavbu motorových lodí po Domaši," uviedol na piatkovej tlačovej konferencii starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ. Podľa neho sa obec aktívne zapojila do legislatívneho procesu aj v rámci pripomienkového konania.



Loď našli v Prahe, ide o identický typ plavidla, ktoré z Domaše odišlo v roku 1992. "Je po generálnej oprave, má klimatizáciu, kúrenie, čo umožní predĺžiť sezónu na desať mesiacov a viac, keď Domaša nezamrzne. Má sociálne zariadenia, kuchyňu, nízky ponor, vie pristáť prakticky všade v okolí Domaše, kde budú len trošku vytvorené podmienky," spresnil. Dĺžka lode je takmer 32 metrov, šírka 5,4 metra. Kapacita podpalubia je 60 osôb, podobný počet sa zmestí i na slnečnú palubu.

Jej príchodu na východ bránia podľa Kapraľa jedine peniaze. "Myslím si, že ak vláda podporí najmenej rozvinutý okres a uverí myšlienke, že lodná doprava na Domaši oživí cestovný ruch, tak sa nám ju podarí do leta tohto roku sprevádzkovať," dodal.

Spomínaná loď stojí podľa neho orientačne 390.000 eur s DPH. Iniciátori tejto myšlienky majú premyslenú už aj logistiku. "Po rôznych kanáloch by sa dostala až na Dunaj, odtiaľ do Srbska a po Tise a Bodrogu až do Trebišova, odkiaľ by sme ju po cestách prepravili až na Domašu. Myslím si, že už to máme premyslené tak, aby sa to podarilo," zdôraznil. Odhadované náklady na prepravu sa pohybujú okolo 20.000 eur. "Prevádzkovala by ju naša obec a trúfame si zabezpečiť pravidelnú lodnú dopravu," uzavrel.

Predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš a starosta obce Malá Domaša Jaroslav Makatúra uviedol, že loď by podnietila podnikateľské subjekty k  činnosti. "Prepájala by jednotlivé strediská a nadväzovala na seba ďalšie aktivity," zdôraznil. Podľa neho by rozvoj cestovného ruchu vzrástol o 50 % do roka od príchodu lode. Napojiť by sa naň mohli aj ďalšie regióny ako Medzilaborce, Snina, Humenné či Stropkov, v ktorých sa nachádza množstvo ďalších atrakcií pre potenciálnych turistov.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR pre TASR potvrdil, že žiadosť obce Kvakovce im doručili 13. februára 2018 ako žiadosť o finančnú pomoc z rezervy predsedu vlády SR. "Bude posúdená zákonným spôsobom rovnako ako ostatné žiadosti o finančnú pomoc z rezervy," uvádza sa v stanovisku.