Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Bardejove by mala vyrásť protipovodňová ochrana za 5,5 milióna eur

Ilustračné foto, ochranná hrádza rieky Foto: FOTO TASR – František Iván

Projekt ochrany pred povodňami na rieke Topľa by mal byť ukončený v septembri 2015.

Bardejov 14. apríla (TASR) – Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š. p., by mal do septembra tohto roka zrealizovať v Bardejove projekt ochrany pred povodňami na rieke Topľa za viac ako 5,5 milióna eur.

Podľa hovorcu š. p. SVP Ľuboša Krna je projekt momentálne stále v štádiu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby a zatiaľ nie je známy termín začatia stavebných prác. Bude to však po odsúhlasení verejného obstarávania poskytovateľom finančného príspevku. Stavba je financovaná z Kohézneho fondu a vlastných zdrojov SVP.

„Úprava bude spočívať vo zdvihnutí brehových čiar vybudovaním ochranných železobetónových múrov po celej dĺžke trasy s dočasnými protipovodňovými zábranami, komplexnou úpravou toku v hornej časti a vybudovaním dvoch manipulačných zjazdov. Objekty nachádzajúce sa v prietokovom profile toku budú z koryta odstránené a prebudované tak, aby do profilu nezasahovali,“ uviedol Krno.

Stavba sa člení na sedem objektov. Súčasťou je preložka lávky, úprava samotnej rieky, preložka vzdušných vedení vysokého i nízkeho napätia, preložka verejného osvetlenia, telekomunikačných vedení i optického kábla. Termín ukončenia je určený na september 2015.