Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Najmladší chodci v Humennom budú vďaka reflexným pásikom viditeľnejší

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Chdci musia mať od nového roka na sebe za zníženej viditeľnosti reflexné prvky, alebo reflexný bezpečnostný odev, a to nielen mimo obce, ale aj v nej.

Humenné 18. januára (TASR) - Humenská samospráva sa v súvislosti s novelou zákona o cestnej premávke rozhodla pre distribúciu reflexných bezpečnostných pásikov medzi tamojšími školákmi. Postupne ich dodá všetkým materským a základným školám v meste.

"Novela cestného zákona pridáva povinnosť chodcov idúcim po krajnici alebo po okraji vozovky. Tí musia mať od nového roka na sebe za zníženej viditeľnosti reflexné prvky, alebo reflexný bezpečnostný odev, a to nielen mimo obce, ale aj v nej," pripomenula hovorkyňa humenskej radnice Michaela Slivková Kirňaková.

O novej povinnosti chodcov idúcich za zníženej viditeľnosti mimo chodníka informuje Mestský úrad verejnosť na svojej internetovej stránke, sociálnej sieti a prostredníctvom Humenskej televízie. Novú povinnosť im čoskoro pripomenie aj v novom vydaní mestského občasníka.

Spomínaná kampaň je podľa radných v tomto ročnom období dôležitá hlavne z pohľadu detí, ktoré sú najviac ohrozenou skupinou chodcov. Aktuálne počasie totiž sprevádzajú hmly, zrážky a dni sú kratšie v porovnaní s teplejšími mesiacmi roka.

"Práve preto prichádzame s projektom Posvieť si na mňa a do všetkých základných a materských škôl v pôsobnosti mesta v blízkom čase pošleme reflexný pásik pre každé dieťa," ozrejmila humenská primátorka Jana Vaľová.

"S reflexnými prvkami poputujú do škôl aj oznamy o novej povinnosti chodcov, ktoré riaditelia sprístupnia na viditeľnom mieste pre rodičov," doplnila hovorkyňa radnice.