Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Cyklistika je čoraz populárnejšia, uvedomujú si to aj v regióne Tatier

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

O propagáciu cyklistiky sa pred letom snaží aj Prešovský samosprávny kraj.

Veľká Lomnica 25. júna (TASR) – Cyklistika sa na Slovensku teší čoraz väčšej obľube, a aj to je jeden z dôvodov, prečo pred letnou sezónou vo Vysokých Tatrách pripravili nového cyklosprievodcu. „Cyklistický sprievodca popisuje 30 cyklotrás s dĺžkou viac ako 300 kilometrov. Trasy sú rozdelené podľa náročnosti a vďaka novej mobilnej aplikácii už blúdenie cyklistom nehrozí,“ informovala dnes na tlačovej konferencii vo Veľkej Lomnici výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Tatranci zároveň chystajú v regióne obnovu značenia už existujúcich trás. Okrem toho však naďalej pracujú na budovaní nových cyklistických chodníkov. „Krajská organizácia (KO) CR vyčlenila vo svojom rozpočte na rok 2014 finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu dvoch trás, a to medzi Tatranskou Kotlinou a Tatranskou Lomnicou a Veľkou Lomnicou a Tatranskou Lomnicou,“ uviedol starosta obce Veľká Lomnica, zároveň predseda predstavenstva OOCR Tatry – Podhorie, Peter Duda. Druhý z menovaných chodníkov by mal byť dlhý sedem kilometrov, Duda predpokladá, že do konca roka by mal byť hotový projekt pre stavebné konanie a následne by s ním žiadali pridelenie finančných prostriedkov z Európskej únie v novom programovacom období. Starosta predpokladá, že stavba by mohla byť hotová v roku 2017.

Spomínaná cyklotrasa z Veľkej Lomnice do Tatranskej Lomnice by mala byť priamo napojená na chodník vedúci z Popradu do Kežmarku. Pôjde o asfaltovú plochu, ktorá bude vhodná tak pre cyklistov, ako aj pre korčuliarov. Duda nechcel špecifikovať, koľko by výstavba mohla stáť, len pre porovnanie, deväťkilometrový úsek zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny vybudovali za 1,8 milióna eur vrátane projektovej dokumentácie. Práve naň by sa mala napojiť aj cyklotrasa z Tatranskej Lomnice do Tatranskej Kotliny.

O propagáciu cyklistiky sa pred letom snaží aj Prešovský samosprávny kraj. „Podľa vzoru našich českých susedov sme sa rozhodli zrealizovať také cyklopátranie. Ide o to, že voláme cyklistov na určité konkrétne miesta, sú to štyri kempy v rámci Prešovského kraja, kde sa tí turisti môžu ubytovať a pripravujeme pre nich zaujímavý program, čiže objavovanie menej známych zákutí regiónu, ktoré sú dostupné zo sedadla bicykla,“ objasnil výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško. Cyklisti získajú mapu, na ktorej budú vyznačené kontrolné body, kde budú môcť získať pečiatku. Na tejto mape spolupracovala KOCR napr. aj s regionálnym cyklistom Matúšom Korfantom, ktorý región naozaj pozná.

„Kontrolný bod je napr. nejaký prameň alebo hotel, Sliezsky dom, stanica Štart nad Tatranskou Lomnicou a pod. Súťažiaci budú mať päťhodinový limit na to, aby čo najviac tých lokalít obišli. Takto chceme zábavnou formou ukázať ten región. Často len autom prefrčíme cez ten kraj a ani netušíme, že sa tu niečo zaujímavé nachádza, na bicykli je to iné,“ upozornil Janoško. Verí, že do budúcna sa takýto projekt osvedčí a bude viac propagovaný i sponzorovaný. Všetky tieto aktivity budú spropagované jednak na bilbordoch v Prešovskom kraji a tiež na informačných letákoch, ktoré budú distribuované v informačných centrách Železničnej spoločnosti Slovensko v rámci celej krajiny a zároveň aj priamo na pultoch hotelov a reštaurácií v regióne.