Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Dni Majstra Pavla vyvrcholia 17. ročníkom Tajomnej Levoče

Levoča, ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tento týždeň odštartoval pri budove historickej radnice rezbársky Plenér Majstra Pavla, počas ktorého vyrábajú zruční rezbári drevené sochy Majstra Pavla, Levočskej bielej panej, kata a žobráka.

Levoča 13. augusta (TASR) - Medzinárodný kultúrny festival v Levoči - Dni Majstra Pavla vyvrcholí v piatok 16. a v sobotu 17. augusta obľúbeným podujatím Tajomná Levoča. „V poradí 17. ročník akcie sa bude niesť v znamení osláv 770. výročia prvej písomnej správy o meste. Pripravený je bohatý hudobný program, ale aj nové interaktívne atrakcie. Celé podujatie je tento rok pre všetkých návštevníkov zadarmo,“ informoval Kamil Tomčofčík z Mestského úradu v Levoči.

Tento týždeň odštartoval pri budove historickej radnice rezbársky Plenér Majstra Pavla, počas ktorého vyrábajú zruční rezbári drevené sochy Majstra Pavla, Levočskej bielej panej, kata a žobráka. Samotné dvojdňové podujatie tradične odštartujú na pravé poludnie v piatok z balkóna radnice slávnostné fanfáry. Hneď v prvý deň vystavia k nahliadnutiu v Spišskom archíve v Levoči aj Listinu Belu IV. - prvú písomnú správu o meste.

V program si podľa organizátorov prídu na svoje všetky vekové kategórie. „Pre najmenších je pripravené napríklad vystúpenie domáceho detského folklórneho súboru Levočanik a do dávnych čias rytierov a princezien ich prenesie predstavenie Dračí príbeh o 16.00 h v priestoroch pri radnici. Po prvý raz sme pre rodiny s deťmi pripravili Tajomnú záhradu plnú zábavy. Pri Fontáne dobročinnosti vytvoríme 'oddychovú zónu', v ktorej bude pre deti pripravený celodenný program s tvorivými dielňami. Malých návštevníkov tu budú programom sprevádzať víly, škriatkovia či vodník,” priblížila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska mesta Levoča Zuzana Kamenická.

Dodala, že medzi headlinerov podujatia patrí tento rok kapela Peter Bič Project, ktorá vystúpi v piatok o 20.00 h. Po nej sa s programom Rockom krokom 2 predvedú Čarovné ostrohy. V sobotu o 20.00 h sa môžu najmä mladí tešiť na vystúpenie slovenskej speváčky Simy. Z ďalších interpretov sa v piatok predstavia Ľudové mladistvá a v sobotu skupina historického folku Gailard či speváčka Veronika Rabada. „Nebude chýbať vystúpenie súboru Levočan či koncerty vežovej hudby z balkóna historickej radnice, ako aj vystúpenie Dychovej hudby mesta Levoča,“ doplnila Kamenická.

Výtvarné umenie bude tento rok zastupovať Igor Tišín, ktorého výstavu otvoria v Galérii mesta Levoča v piatok o 18.00 h. Počas oboch dní bude atmosféru tradične dotvárať aj Karpatský remeselný trh, na ktorom sa tento rok predstavia remeselníci zo Slovenska, Česka, Poľska a Bulharska v približne 80 stánkoch. „Návštevníkov počas oboch dní v nočných hodinách opäť ohúri videomapping. Medzi nové interaktívne časti programu budú tento rok patriť digitálne grafity a laserová harfa,” upozornila na záver Kamenická.