Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Do Humenného sa vrátia po roku Švejkove pivné dni

Ilustračné foto Foto: TASR/Marek Klekner

Uskutočnia sa tam Švejkove pivné dni, ktoré ponúknu vyše 50 druhov pív z produkcie 20 pivovarov, ako i pestrý sprievodný program.

Humenné 15. apríla (TASR) - Námestie slobody v Humennom bude patriť na prelome apríla a mája tohto roka milovníkom zlatistého moku. Uskutočnia sa tam Švejkove pivné dni, ktoré ponúknu vyše 50 druhov pív z produkcie 20 pivovarov, ako i pestrý sprievodný program.

Podujatie pod záštitou humenskej primátorky Jany Vaľovej organizuje miestna samospráva. "Mesto Humenné pokračuje v „pivnej tradícii“ druhým ročníkom Švejkových pivných dní. Prípravy odštartujú už vo štvrtok 30. apríla rozložením pivných stanov na štyri dni," ozrejmil Kamil Kobák z tlačového referátu radnice.

Oficiálne otvorenie Švejkových pivných dní je podľa jeho slov naplánované na piatkové (1.5.) popoludnie za účasti speváčky Evy Mázikovej. Humenské centrum bude patriť následne v sobotu 2. mája nielen milovníkom piva, ale aj hokeja. Na námestí pribudne v tento deň veľkoplošná obrazovka, ktorá bude vysielať zápas hokejových Majstrovstiev sveta medzi Slovenskom a Dánskom. V ponuke dňa budú ďalej súťaže Humenné fandí hokeju, atrakcie pre deti a napokon aj večerný koncert skupiny No name.

Samospráva sa podľa Kobákových slov rozhodla zorganizovať 2. ročník podujatia pre jeho vlaňajší úspech, keď pritiahlo do humenského centra vyše 9000 návštevníkov. Boli medzi nimi aj mnohí pamätníci zašlých čias, keď sa v Humennom dali kedysi ako na jednom z mála miest kúpiť najznámejšie pivá niekdajšieho Československa.

Pripravované podujatie nesie meno po postave dobrého vojaka Švejka z románu Jaroslava Haška, ku ktorému pivo nepochybne patrí. Od roku 2000 zdobí park pri humenskej železničnej stanici Švejkova socha. Pripomína epizódu z príbehu uvedeného českého autora, keď sa jeho hlavný hrdina ako vojak rakúsko-uhorskej armády zastavil cestou na východný front aj v meste Humenné. Počas tohtoročných pivných dní odhalia v centre mesta novú sochu Švejka. Samospráve ju darovalo partnerské ukrajinské mesto Užhorod.