Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Druhý lavínový stupeň platí v najvyšších polohách Vysokých Tatier

Ilustračné foto. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

V utorok ráno bolo na horách zamračené počasie s dažďom. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus päť do plus päť stupňov Celzia.

Liptovský Hrádok 23. apríla (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v utorok v najvyšších polohách Vysokých Tatier. V Nízkych a Západných Tatrách od 1700 metrov nad morom trvá malá lavínová hrozba, prvý stupeň.

Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval, že v najvyšších polohách slovenských hôr v pondelok (22. 4.) snežilo. „Najviac nasnežilo vo Vysokých Tatrách, v polohách nad 2000 metrov. Vyskytli sa krúpky, ktoré môžu byť klznou plochou lavín,“ uviedol.

Doplnil, že starý sneh je do určitej hĺbky zamrznutý, tvrdý a všeobecne dobre spevnený. Počas dňa sa stabilita snehu mierne zhoršuje. „Na veľmi strmých svahoch je možný výskyt snehových splazov alebo malých lavín z mokrého snehu. Vo výnimočných prípadoch je možné uvoľnenie spontánnych kĺzavých (základových) lavín na veľmi strmých trávnatých svahoch,“ upozornil.

V utorok ráno bolo na horách zamračené počasie s dažďom. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus päť do plus päť stupňov Celzia. Fúkal silný južný a juhovýchodný vietor s rýchlosťou do 25 metrov za sekundu. „Za posledných 24 hodín pripadlo do 20 centimetrov nového snehu, najviac vo Vysokých Tatrách,“ skonštatoval Krajčí s tým, že zamračené a daždivé počasie očakávajú aj v stredu (24. 4.).