Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Eva Kocánová z obce Ľubica vyšila už viac ako tisíc obrazov

Na snímke výšivkárka Eva Kocánová ukazuje svoj najnovší výtvor v obci Ľubica 1. novembra 2014. Foto: TASR/Oliver Andráš

Tejto záľube sa venuje asi 15 rokov a pridal sa k nej dokonca aj jej manžel.

Ľubica 1. novembra (TASR) – Už viac ako tisíc obrazov vyšila Eva Kocánová z obce Ľubica. Tejto záľube sa venuje asi 15 rokov a pridal sa k nej dokonca aj jej manžel. "Obrazy, ktoré som vyšila aj s ním, mám po celom dome, známi sa smejú, že už ich pomaly nebudem mať kde zavesiť," konštatovala s úsmevom Kocánová, ktorá začala vyšívať, keď ju prepustili z práce.

Občas robí diela aj na zákazku, väčšinu z obrazov, ktoré vytvorila, však darovala priateľom a známym. "Každý z našej ulice už má odo mňa obraz," dodala. Niektoré však putovali aj za oceán, do Ameriky či Austrálie. Eva Kocánová sa venuje rôznym témam, doma má kuchynské obrazy, portréty dám v klobúku či postavy zvierat, ale aj krajinky a hrady, detské a zaľúbené motívy, sväté obrázky, rastliny a pod. Teraz aktuálne pracuje na svadobnom obraze. Často robí aj série obrázkov na jednu tému. V kuchyni, kde má svoje pracovné zázemie, často strávi pri vyšívaní aj šesť hodín, niekedy vyšíva aj do noci.

"Pri obraze používam buď krížikový, alebo gobelínový steh. Veľa potom pri vyšití závisí aj od rámu, ktorý naň dám," objasnila Kocánová. Pri práci musí mať pokoj, preto vyšíva radšej sama. Občas, keď je nepozorná, sa totiž môže stať, že to, čo hodinu vyšívala, potom musí tri hodiny párať.

Na snímke jeden z najväčších vyšívaných obrazov Evy Kocánovej v jej dome v obci Ľubica 1. novembra 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
"Za najvzácnejší považujem obraz Madony s dieťaťom, ktorá v ruke drží holubicu. Pôvodne si tento obraz objednala jedna pani do Austrálie, ale keď som začala šiť, tak som si s ním nevedela dať rady. Boli tam malé dierky, bol to veľký obraz, nešlo mi to, len som sa trápila, tak som ho hodila do kúta. Časom mi to ale nedalo pokoj, vzala som ho naspäť. Rok som vyšívala tento obraz, ale vyšila som ho. Aj tak nie je úplne podľa predlohy," priblížila príbeh svojho najvýznamnejšieho obrazu Kocánová. Po tom, čo ho dokončila, ho dala dcére. Medzi najväčšie obrazy, ktoré vyšila, patrí búrka na mori a slnečnice.

Eva Kocánová však nevyšíva len obrazy, v posledných rokoch sa venuje aj vyšívaniu vianočných gúľ i veľkonočných vajec. Okrem toho vyrába rôzne predmety zo šúľkov z novinového papiera. "Ja si pritom oddýchnem, vypnem a nemyslím na starosti. Ale musím povedať, že ide to dosť do peňazí, treba špeciálnu látku, množstvo nití s veľkou škálou farieb, ktoré sú veľmi drahé. Ale pokiaľ budem na to vidieť, tak budem vyšívať," konštatovala.

Na snímke vyšívané obrazy Evy Kocanovej zavesené na stene v jej dome v obci Ľubica 1. novembra 2014.
Foto: TASR/Oliver Andráš