Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Exstarosta Hermanoviec nevypovedal, boli vypočutí dvaja svedkovia

Súčasný starosta obce Hermanovce Rudolf Šeliga sa tiež zúčastnil na pojednávaní Foto: TASR/Ján Lašák

Na Okresnom súde v Prešove na pojednávaní s bývalým starostom obce Hermanovce Eduardom G.,ktorý je obžalovaný zo sprenevery,podvodu a zneužitia právomocí verejného činiteľa,vypovedali dvaja svedkovia.

Prešov 10. apríla (TASR) – Na Okresnom súde v Prešove dnes na pojednávaní s bývalým starostom obce Hermanovce Eduardom G., ktorý je obžalovaný zo sprenevery, podvodu a zneužitia právomocí verejného činiteľa, vypovedali dvaja svedkovia. Obžalovaný odmietol vypovedať. Už v minulosti tak urobil pre prítomnosť médií, dnes ich vylúčenie z procesu nepožadoval, iba uviedol, že vypovedať nebude.

Prokurátor počas procesu prečítal časť z výpovedí bývalého starostu z prípravného konania, kde obžalovaný vyhlásil, že obecné peniaze nespreneveril, cíti sa nevinný a všetko čo robil, robil v prospech obce. Dokonca uviedol, že poslanci obecného zastupiteľstva v roku 2010 odmietli zobrať počas krízy pôžičku z banky, no keď on navrhol pôžičky od firiem, súhlasili, to však nebolo zaznamenané v zápisnici zo zasadnutia. Všetky pôžičky, ktoré následne bral, zobral iba pre to, aby zabezpečil fungovanie obce a keby bol ďalej starostom, našiel by spôsob, ako ich vrátiť.

Na hlavnom pojednávaní dnes vypovedal aj súčasný starosta Hermanoviec Rudolf Šeliga. Ten uviedol, že problémy v obci nastali v novembri 2011, kedy sa v Hermanovciach začalo šepkať, že starosta si požičiava peniaze. Vtedy zastupiteľstvo požiadalo o predloženie dokladov o tom, koľko má obec v účtovníctve nezúčtovaných prostriedkov. Tie vtedy vedenie obce špecifikovalo vo výške 40.000 eur a vtedajší starosta Eduard G. povedal, že ich do dvoch týždňov vyúčtuje. Dali mu čas, no o dva týždne dostalo informáciu, že obci chýba približne 110.000 eur, čo je aj súčasná pohľadávka obce voči Eduardovi G., ktoré si obec nárokuje v plnej výške.

"Zastupiteľstvo dovtedy nevedelo, že starosta berie pôžičky. Až na tomto rokovaní nastal na zastupiteľstve plač a panika. Dodnes nevieme, ako sa to mohlo diať poza náš chrbát. A ja neviem, kde skončili financie, ktoré starosta zobral nielen z obce, ale aj od veriteľov," skonštatoval Šeliga.

Obec podľa neho musela urobiť aj nepopulárne opatrenia, len aby sa nedostala do nútenej správy. Asi tri mesiace zbierali zmluvy o pôžičkách či iné doklady o pohľadávkach, všetky však súčasný starosta odovzdával na políciu a žiadnu z nich obec neuznala, pretože nemala o nich v účtovníctve žiadne záznamy. V období, keď sa snažili vytiahnuť obec z najhoršieho, zasadalo podľa neho zastupiteľstvo aj trikrát do týždňa. Následné súdne spory a exekúcie stali obec veľa peňazí, no teraz je už z najhoršieho vonku. Nielenže nemá žiadne záväzky či neuhradené faktúry, ale dokáže si tvoriť aj rezervu.

Šeliga tiež povedal, že od roku 2006, kedy na miesto starostu nastúpil Eduard G., až do druhej polovice roka 2011 mal on pocit, že bývalý starosta pracuje naplno a rieši problémy obce zodpovedne. Ani ako predseda finančnej komisie nemal informácie o tom, že by obžalovaný vyberal z účtov alebo pokladnice obce nejaké peniaze a následne ich nezúčtoval. Všetko sa dozvedeli až v novembri 2011 a na konci decembra 2011 vtedajší zástupca Eduarda G. prevzal obecný úrad.

Podľa obžaloby spreneveril Eduard G. približne 311.000 eur. V mene obce uzatváral pôžičky bez schválenia obecného zastupiteľstva, vyberal obecné peniaze a nevyúčtoval zálohy. Požičiaval si peniaze aj od súkromných osôb, ktorým povedal, že ich použije v prospech obce.