Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Hasičskú stanicu v Ľubici obnovujú pod dohľadom bocianov z hniezda

Na snímke hasičská zbojnica v obci Ľubica 1. novembra 2014. Foto: TASR/Oliver Andráš

Premena budovy hasičskej stanice zahŕňa aj prekládku bocianieho hniezda, ktoré je jej súčasťou viac ako 25 rokov a v súčasnosti váži asi 500 kilogramov.

Ľubica 1. novembra (TASR) – Jednou z dominánt obce Ľubica v okrese Kežmarok je aj hasičská stanica, ktorej súčasťou je už dlhé roky aj obrovské bocianie hniezdo. Aktuálne prechádza táto budova z konca 19. storočia obnovou, presťahovať by mali aj toto hniezdo.

"Rekonštruuje sa fasáda hasičskej zbrojnice, peniaze na ňu sa nám podarilo získať cez Miestnu akčnú skupinu. Okrem toho sa rekonštruuje aj strecha a vymieňajú sa okná a brány. Financovanie projektu zatiaľ schválené nemáme, avšak s prácami sme už začali, keďže si nemôžeme dovoliť obnovovať fasádu bez výmeny okien," uviedol pre TASR starosta obce Ľubica Peter Repčák. Rekonštrukcia fasády by mala stáť okolo 20.000 eur bez DPH, zvyšné práce si vyžiadajú približne 36.000 eur.

Premena budovy hasičskej stanice zahŕňa aj prekládku bocianieho hniezda, ktoré je jej súčasťou viac ako 25 rokov a v súčasnosti váži asi 500 kilogramov. Umiestnené je priamo na hasičskej siréne a sú obavy, že by mohlo spadnúť. Práve preto prišla obec s nápadom, ako ho preložiť tak, aby ostalo súčasťou hasičskej stanice. "Hniezdo bude ukotvené na stojane, ktorý sa umiestni na zadnú časť budovy. Opticky sa však nič nezmení, keď sa postavíme čelne k budove, tak hniezdo bude na tej istej úrovni, len o čosi viac vzadu," objasnil Repčák. Držiak by mal podľa neho uniesť hmotnosť 1200 kilogramov.

O Ľubici si prečítajte aj tento článok na portáli Teraz.sk.
O poldroch, ktoré majú zabrániť povodniam v obci, si prečítajte tento článok na portáli Teraz.sk


Táto budova v centre je jedna z najfotogenickejších v Ľubici a zastavuje sa pri nej aj veľa turistov. Je to najmä pre bocianie hniezdo, ktoré je neprehliadnuteľné. Jeho prekládku zo sirény na nový stojan by mali zrealizovať na budúci týždeň.

Dobrovoľnícky hasičský spolok založili v Ľubici v roku 1879. Spočiatku mal 75 členov, väčšinou nemeckej národnosti. Prvou hasičskou výzbrojou spolku bola jedna ručná striekačka a dva hydrofóry s hadicami. Táto technika bola najprv umiestnená v kôlňach v obci, neskôr v roku 1882 bol postavený murovaný hasičský sklad, pôvodne dve vozárne s nízkou renesančnou vežou. V roku 1932 vznikol aj slovenský hasičský zbor v Ľubici. Prihlásilo sa do neho 21 aktívnych členov. Novému zboru pridelil vtedajší obecný úrad starú ručnú striekačku, jeden dvojdielny nadstavovací rebrík a päť strešných rebríkov.