Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Do hôr je lepšie sa poistiť, odporúča Horská záchranná služba

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najväčšie problémy v súvislosti s nepoistenými turistami majú horskí záchranári s návštevníkmi z rusky hovoriacich krajín.

Vysoké Tatry 26. júna (TASR) – Horská záchranná služba (HZS) odporúča poistiť sa pri návšteve hôr. "V posledných rokoch sme zaznamenali väčší počet úrazov, pri ktorých neboli návštevníci poistení, to zvýšenie nie je extra dramatické, robí to zhruba šesť percent z celkového počtu zásahov, ale vo finančnom vyjadrení sa tie náklady zvyšujú, čo rozhodne nie je dobrá správa. Preto odporúčame, aby sa ľudia pripoistili na zásahy pri úraze, alebo zablúdení vo vysokohorskom prostredí SR," uviedol šéf HZS Jozef Janiga.

Priemerné poistenie na zásah HZS stojí na deň asi 70 centov, čo podľa Janigu naozaj nie je veľa, keďže na druhej strane priemerný zásah bez použitia leteckej techniky stojí okolo 350 eur a s použitím leteckej techniky viac ako 400 eur. "Pri extrémne finančne náročných záchranných akciách môžu byť tieto náklady pre niektorých ľudí až likvidačné. To poistenie nemusí byť len ako samostatný produkt, môže byť súčasťou aj iného, dôležité je, aby človek vedel, že takéto nejaké krytie má," zdôraznil Janiga.

Najväčšie problémy v súvislosti s nepoistenými turistami majú horskí záchranári s návštevníkmi z rusky hovoriacich krajín. "Paradoxom je, že oni majú poistenie na prepravu telesných pozostatkov, ale nie úrazové ani pre zásah horskej služby. Druhým problémom sú obyvatelia, ktorí sú jednorazoví návštevníci hôr, bývajú blízko horských oblastí a neuvedomujú si, že takáto potreba poistiť sa tu je. Chodia do hôr len raz za čas, je to taká nevedomosť z toho náhodného pobytu v horskom prostredí," doplnil Janiga.

Letná turistická sezóna sa začala pred takmer dvoma týždňami, väčšina turistických chodníkov je po kalamite z polovice mája už priechodná, treba však podľa šéfa HZS rátať s obmedzeniami. S kalamitou súvisí aj kvalita turistického značenia, keďže sa najprv odstraňujú popadané stromy, a až potom sa pristupuje k preznačeniu turistických trás. Tieto nedostatky sa však postupne odstraňujú.

"Druhým problémom sú letné snehové polia, týka sa to najmä vysokohorských priechodov, predovšetkým ráno treba rátať s veľmi tvrdým snehom, možno až ľadom. Odporúčam hlavne pevnú obuv, možno stúpacie železá a turistický čakan, určite neodporúčam šmýkanie sa a šantenie na týchto snehových poliach, pretože je to veľmi nebezpečné. Každoročne máme veľa ťažkých úrazov súvisiacich práve s letnými snehovými poľami," upozornil Janiga. Turisti by mali okrem toho dávať pozor aj na búrkovú činnosť, ktorá sa v horách vyskytuje najmä okolo obedňajších hodín.