Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na horách je malé lavínové nebezpečenstvo, popoludní stúpne na mierne

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR /HZS

Na mnohých miestach sa na svahoch nachádzajú nebezpečné snehové dosky a vankúše.

Liptovský Hrádok 22. februára (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach platí dnes dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo, popoludní stúpne na mierne, čo predstavuje 2. stupeň päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Podľa Igora Žiaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby je snehová pokrývka všeobecne dobre spevnená a uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na plochách vo veľmi strmom teréne.

„V priebehu dňa sa pri oteplení môžu uvoľňovať malé lavíny z vlhkého snehu. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Najmä v juhovýchodných a východných žľaboch v Západných a Vysokých Tatrách sa môžu nachádzať ešte stále nebezpečné snehové vankúše z previateho snehu z predchádzajúcej periódy sneženia s výškou aj viac ako pol metra,“ doplnil Žiak.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno. Teplota vzduchu sa na hrebeňoch pohybovala v rozpätí od -5,4 °C do -0,4°C, najchladnejšie bolo na Chopku, -5,9°C. Na hrebeňoch fúkal vietor s rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Na mnohých miestach sa na svahoch nachádzajú nebezpečné snehové dosky a vankúše. Striedanie nočných záporných teplôt vzduchu a denných kladných stabilizovalo snehovú pokrývku, ktorá najmä v hrebeňových partiách vykazuje formu ľadu počas celého dňa.