Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

K ľadovému dómu na Hrebienku pribudne čínsky múr zo snehu

Na snímke ochranná kupola a v nej dokončený Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách 18. decembra 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tatranský čínsky múr bude 60 metrov dlhý, tri metre vysoký a jeden a pol metra široký.

Vysoké Tatry 13. januára (TASR) – Na Hrebienku už čoskoro pribudne čínsky múr, ktorý bude priechodný, vytvorený zo snehu a privedie návštevníkov k najväčšej atrakcii tejto zimy, k Tatranskému ľadovému dómu. "Dóm práve od dnešného dňa jeho autor František Bálek dopĺňa o nové ľadové sochy, aby už od 31. januára bol hlavnou atrakciou neoficiálnych majstrovstiev sveta v tesaní ľadových sôch Tatry IceMaster na Hrebienku," informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Tatranský čínsky múr bude 60 metrov dlhý, tri metre vysoký a jeden a pol metra široký. "Pôvodne bol názov čínsky múr len pracovný, ale časom sa tak udomácnil, že už náš múr inak ako čínsky ani nenazveme," povedal s úsmevom na margo tatranského múru jeden z tvorcov myšlienky Martin Šabľa.

Tatranci i autori Tatranského dómu sa zároveň tešia z dlho očakávaného ochladenia. "Zároveň nás teší, že autor Tatranského dómu František Bálek bude oddnes až do štvrtka (16.1.) opäť ľadu vdychovať život. Radi by sme totiž prilákali do dómu na ďalšiu návštevu aj tých, ktorí už u nás boli. Počas týchto dní bude ľadový chrám pre verejnosť uzatvorený," dodala Maťašovská s tým, že tohtoročné majstrovstvá v tesaní ľadových sôch Tatry IceMaster okrem sochárov z Európy privíta aj japonských a ruských majstrov ľadu.

Minulý rok navštívilo podujatie Tatry IceMaster takmer 21.000 ľudí, a to bol podľa Maťašovskej pre organizátorov obrovský záväzok, aby nič nepodcenili a opäť prilákali na Hrebienok davy. Tatranský ľadový dóm bude súčasťou podujatia Tatry IceMaster a za necelý mesiac jeho existencie sa stal najnavštevovanejším miestom vo Vysokých Tatrách. "Počasie sa, zdá sa, umúdrilo a bude pri stavbe čínskeho snehového múru a upravovaní Tatranského ľadového dómu spolupracovať," uzavrela výkonná riaditeľka OOCR.