Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Prešovský kraj

V Humennom pokračuje súd s bývalým kňazom, svedok sa nedostavil

Ilustračné foto. Foto: TASR

Obžalovaný sa prvýkrát pred súd postavil v septembri 2015. Obeťou mala byť v tomto prípade, ešte ako dieťa, dnes 27-ročná žena zo severovýchodu Slovenska.

Humenné 6. novembra (TASR) – Pojednávanie s bývalým kňazom Antonom P., ktorý je obžalovaný zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania, pokračuje. Sudca Okresného súdu v Humennom ho v pondelok odročil na neurčito. Dôvodom bola neprítomnosť svedka, ktorého je v trestnom konaní potrebné vypočuť.

"Tomuto svedkovi bola zároveň v súvislosti s jeho neospravedlnenou neúčasťou na pojednávaní uložená poriadková pokuta a opätovne predvolaný bude s poučením o možnosti jeho predvedenia príslušníkmi policajného zboru v zmysle Trestného poriadku," informovala v pondelok TASR hovorkyňa prešovských súdov Ivana Petrufová.

Obžalovaný sa prvýkrát pred súd postavil v septembri 2015. Obeťou mala byť v tomto prípade, ešte ako dieťa, dnes 27-ročná žena zo severovýchodu Slovenska. Tá ešte v máji vlaňajšieho roka vo výpovedi uviedla, že s obžalovaným sa spoznala v čase, keď bola žiačkou šiesteho ročníka. Ďalej vypovedala, kedy a ako došlo k sexuálnemu zneužitiu a neskôr aj k znásilneniu. Podľa jej slov to bolo v čase, keď ešte nedovŕšila vek 15 rokov. K dispozícii nemá žiadne dôkazy, trestné oznámenie sa rozhodla podať po viacerých návštevách u psychológa.

Na rovnakom pojednávaní obžalovaný muž pred súdom uviedol, že vinný nie je. Potvrdil, že s poškodenou má syna. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 12 rokov.

Bývalý kňaz je suspendovaný od roku 2012. Ako TASR v máji informoval hovorca Arcibiskupského úradu v Košiciach Jaroslav Fabian, prípad bol odstúpený do Vatikánu. Na základe jeho odpovede bol proces na konci minulého roka ukončený rozhodnutím o prepustení spomínaného kňaza z klerického stavu. Pre kňaza je podľa jeho slov tento trest jedným z najvyšších, predstavuje pozbavenie úradu a výkon kňazskej služby má zakázaný.

Súd vykonal vo veci rozsiahle dokazovanie. Okrem obžalovaného a poškodenej vypočul viacerých svedkov, súdnych znalcov z odboru psychiatrie a psychológie, tiež odbornú lekárku.

Ešte v máji tohto roka bola na základe písomného návrhu poškodenej a obžalovaného zo zasadnutia vylúčená verejnosť, vrátane zástupcov médií.