Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Žiaci zo ZŠ na Laboreckej ulici v Humennom vyhrali defibrilátor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Do súťaže sa zapojil tím šiestich štvrtákov. S vypracovaním aktivít začali v septembri.

Humenné 5. decembra (TASR) – Žiaci zo Základnej školy (ZŠ) na Laboreckej ulici v Humennom vyhrali v druhom ročníku súťaže Záchrana som ja automatický externý defibrilátor a zážitkový kurz prvej pomoci priamo na pôde školy pre deti prvého stupňa a ich pedagógov.

Do súťaže sa zapojil tím šiestich štvrtákov. S vypracovaním aktivít začali v septembri. "Mali sme robiť projekty súvisiace s Falckom," vysvetlil pre TASR člen tímu Samuel s tým, že vytvorili jeho maskota, tiež hymnu či príbeh Maca Paca súvisiaci s prvou pomocou. "Pani učiteľka vymyslela rovesnícke učenie," spomenul. Znamená to, že svojim spolužiakom predviedli aktivity týkajúce sa záchrany života. Deti síce záchranárov priamo v akcii nevideli, považujú ich podľa vlastných slov za "dobrých ľudí, ktorí vedia pomôcť".

Ako pre TASR uviedol inštruktor z Falck Academy Ivan Danko, do súťaže sa zapojilo viac ako 300 škôl na Slovensku. Hlavnú cenu, defibrilátor, vyhralo 50 z nich. Pre žiakov zo ZŠ Laborecká si v stredu pripravili viacero stanovíšť. "Na jednom z nich sa budeme venovať hravou formou s plyšovými mackami prvej pomoci, to znamená oživovaniu. Jednoduchou formou vysvetlíme, ako sa vracia život ľuďom. Na druhom, ako postupovať pri človeku, ktorý je síce v bezvedomí, ale dýcha, čiže, aby sme ho zastabilizovali. No a na ďalšom stanovišti kolega vysvetlí, ako sa správať pri dopravnej nehode, ako predchádzať úrazom, ako sa správať pri športoch," priblížil.

Defibrilátor odovzdajú zástupcom školy po ukončení aktivít. Danko spomenul, že na jednom stanovišti deťom vysvetlia, ako sa tento prístroj používa a že je to jednoduché. "Stačí počúvať a riadiť sa inštrukciami. Je pravda, že možno prváčikovia nepoznajú všetky tie výrazy, a presne toto vysvetlíme," doplnil.

Projekt podporila Nadácia Allianz a Nezisková organizácia Falck.