Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Prešovský kraj

Horskí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách aj v Slovenskom raji

Ilustračné foto. Foto: TASR/Zuzana Svitanová

V pondelok popoludní boli záchranári zo Slovenského raja požiadaní francúzskym turistom o pomoc.

Hrabušice/Poprad 30. júla (TASR) - Turisti potrebovali pomoc vo Vysokých Tatrách aj v Slovenskom raji. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej oficiálnej webovej stránke.

V pondelok popoludní boli záchranári zo Slovenského raja požiadaní francúzskym turistom o pomoc. „Pri výstupe roklinou Veľký Sokol sa pošmykol a pri páde si privodil viaceré poranenia v oblasti trupu. Dokázal ešte samostatne prísť na Glackú cestu, ale pre silnejúce bolesti už musel požiadať záchranárov o pomoc," uvádza HZS. Záchranári turistovi na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho terénnym vozidlom transportovali na Podlesok, odkiaľ pokračoval so svojimi známymi na ďalšie ošetrenia do nemocnice.

V poobedňajších hodinách požiadal o pomoc pre svoju manželku aj český turista. „Na turistickom chodníku nad Popradským plesom v Mengusovskej doline si poranila dolnú končatinu v oblasti členka. S pomocou svojho manžela dokázala 58-ročná turistka ešte zostúpiť na Popradské pleso, ale pre silnejúce bolesti museli požiadať o pomoc," píše na svojom webe HZS s tým, že záchranári poskytli pacientke neodkladnú zdravotnícku starostlivosť a následne ju terénnym vozidlom transportovali do Starého Smokovca, odkiaľ pokračovala so svojím manželom na ďalšie ošetrenia do nemocnice.