Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Komisia kultúry chce pre vranovské organizácie viac dotácií

Ilustračný snímok. Foto: TASR - Milan Kapusta

V aktuálnom rozpočte mesta boli na poskytnutie bežných transferov kultúrnym združeniam, amatérskym súborom a jednotlivcom určené financie v celkovej výške 13.000 eur.

Vranov nad Topľou 10. júla (TASR) – Vranovská samospráva aj v tomto roku rozdelí dotácie pre organizácie pôsobiace na území mesta. Poslanci im odklepli 12.300 eur. Členovia komisie kultúry chcú objem financií na tieto účely v budúcom roku zvýšiť.

V aktuálnom rozpočte mesta boli na poskytnutie bežných transferov kultúrnym združeniam, amatérskym súborom a jednotlivcom určené financie v celkovej výške 13.000 eur. Komisia navrhla na aktivity súvisiace s rozvojom kultúrno-spoločenskej činnosti a reprezentáciou mesta doma a v zahraničí 12.300 eur.

Najviac (4000 eur) poputuje pre folklórny súbor Vranovčan, 1600 eur je určených pre občianske združenie (OZ) uchovávania ľudových tradícií, zvykov a remesiel Rovina. Folklórny súbor Orgonina získa podporu vo výške 1100 eur, detský folklórny súbor Cifroško 900 eur a po 800 eur pôjde pre Societas Cantica, MSZ Chrysostomos, Gréckokatolícky chrámový zbor blahoslaveného Pavla Petra Gojdiča, združenie speváckych zborov Ozvena a OZ Mažoretky. O 100 eur menej dostane tanečný klub Dyno.

Členovia komisie dospeli k záveru, že tohoročná výška na poskytnutie dotácií je absolútne nepostačujúca pre rozvoj kultúrnych telies v meste, pričom tie sú vo veľkej miere odkázané len na túto podporu. "Práve úspechy a priaznivý ohlas širokej verejnosti na našich reprezentantov kultúry a vlastné umelecké programy uvádzané pri rôznych príležitostiach počas roka sú potvrdením správnosti nastúpeného trendu podporovať kultúrnu činnosť vyššími finančnými čiastkami. Z tohto dôvodu komisia navrhuje, aby v roku 2019 boli rozpočtované finančné prostriedky na poskytnutie bežných transferov kultúrnym združeniam a amatérskym súborom v celkovej výške minimálne 30.000 eur," uvádza sa v dôvodovej správe.

Na júnovom zastupiteľstve schválili mestskí poslanci okrem týchto dotácií aj finančnú pomoc pre farnosť sv. Františka z Assisi na spoluúčasť pri oprave krytiny farskej budovy v sume 4000 eur, ktorá pri intenzívnejšom daždi zateká na viacerých miestach. Približný rozpočet celej opravy sa pohybuje na úrovni okolo 25.000 eur.