Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

SLEDUJEME: Zima udrela v plnej sile, sneh nepotešil vodičov

Sneh na Vernári. Foto: TASR - Kamil Pisko

Cesty v regióne Tatier sú inak prevažne mokré a inde zatiaľ problémy nehlásili. Vo výkone bolo za posledných 24 hodín 22 sypačov, ktoré prepluhovali 637 kilometrov ciest.

Poprad/Prešov 27. novembra (TASR) – Výdatnejšie sneženie a silný nárazový vietor spôsobujú na cestách na východnom Slovensku prvé problémy. Šéf Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) pre oblasť Poprad Marián Barilla pre TASR uviedol, že až do odvolania je pre kamióny uzavretý horský priechod Vernár. "Tam na cestách ešte stále dosť sneží a fúka silný vietor. Kamióny tam mali problémy už v noci a pretrvávalo to aj počas dňa, tak sme sa s dopravnou políciou rozhodli priechod až do odvolania uzavrieť pre nákladnú dopravu," zdôvodnil Barilla.

Dodal, že cesty v regióne Tatier sú inak prevažne mokré a inde zatiaľ problémy nehlásili. Vo výkone bolo za posledných 24 hodín 22 sypačov, ktoré prepluhovali 637 kilometrov ciest a chemicky či inertným materiálom upravili ďalšie úseky. "Cesty priebežne upravujeme aj počas dňa, viac výkonov máme v južnej oblasti regiónu. Očakávame, že poobede by mala situácia s vetrom a snežením ustáť," dodal Barilla.

Výjazdy k dopravným nehodám, pri ktorých vodiči nezvládli riadenie na zasneženej či klzkej vozovke, zaznamenali aj krajskí hasiči. "Noc bola pokojná a od rána sme mali zatiaľ päť dopravných nehôd v celom kraji. Nešlo o nič mimoriadne, ani čo sa týka výšky škôd ani zranení, šlo o menšie nehody, keď vodiči zrejme jazdili nezodpovedne, neprispôsobili jazdu aktuálnym podmienkam a prípadne mali ešte letné pneumatiky," uviedol pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Vodiči na sociálnych sieťach upozorňovali napríklad na nehodu medzi Kežmarkom a Starou Ľubovňou, auto tam skončilo mimo vozovky. Viacero vozidiel sa podľa videa na internete zrazilo pred viac ako hodinou aj pri Podhoranoch v Kežmarskom okrese.

V celom Prešovskom kraji za posledných 24 hodín cestári prepluhovali viac ako 2400 kilometrov ciest najmä v okresoch Bardejov, Poprad, Prešov, Stará Ľubovňa a Svidník. Inertným materiálom posypali zhruba 1400 kilometrov ciest a chemicky upravili ďalších takmer 3000 kilometrov. Ako informoval Jaroslav Štofko zo SÚC PSK, v teréne bolo nasadených 78 vozidiel. Momentálne je situácia pokojná, cesty sú prevažne mokré, na horských priechodoch Podspády, Branisko, Pusté Pole a v okolí Vysokých Tatier sa môže na vozovke nachádzať utlačená vrstva alebo kašovitý sneh do troch centimetrov.

Na Zemplíne sú cesty zjazdné, pri Humennom sa stala dopravná nehoda


Cesty na Zemplíne sú zjazdné. Ráno sa pri Humennom stala dopravná nehoda. Zrazil sa tam kamión s dvomi osobnými autami.

Ako TASR informoval vedúci strediska michalovskej Správy ciest Košického samosprávneho kraja Michal Kráľ, v regióne, ktorý pokrývajú, sú cesty aktuálne mokré. "Všetko je v poriadku. Nadránom bolo vonku šesť sypačov," priblížil situáciu s tým, že miestami poletuje sneh a fúka vietor.

Podobná situácia je aj na hornom Zemplíne. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Humenné Ľubomír Galanda pre TASR uviedol, že cesty v troch okresoch, ktoré majú na starosti, sú vlhké, mokré až suché. "V teréne boli tri vozidlá," doplnil s tým, že aktuálne v oblasti sneh len poletuje.

Ako TASR informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, dopravná nehoda kamióna a dvoch osobných áut sa stala na križovatke, ktorá sa nachádza na výjazde z Humenného v smere na Brekov. Na mieste boli podľa jeho ďalších slov dve zranené osoby.

Prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik pre TASR uviedol, že k nehode došlo krátko po 7.00 h. Osobné auto Suzuki SX4 viedla 54-ročná žena z Tovarného vo Vranovskom okrese, nákladné vozidlo s návesom 26-ročný Humenčan a automobil Renault Mégane zas 24-ročný muž z Brekova.

Podľa jeho ďalších slov vodička Suzuki SX4 jazdila po ceste druhej triedy v smere na Humenné. "Pri vchádzaní na hlavnú cestu nerešpektovala dopravné značenie 'daj prednosť v jazde' a s vozidlom vošla do jazdnej dráhy nákladnému autu," priblížil Džobanik s tým, že to išlo v pravom jazdnom pruhu po hlavnej ceste v smere z Humenného na obec Brekov, v dôsledku čoho došlo k zrážke týchto vozidiel.

Pokračoval, že nákladné auto po tejto kolízii zmenilo smer jazdy, pričom prešlo do protismernej časti cesty, kde sa ľavou prednou stranou zrazilo s pravou prednou stranou protiidúceho vozidla Renault Mégane. "Na mieste dopravnej nehody boli vodiči podrobení dychovej skúške s negatívnym výsledkom," spomenul Džobanik. Celkovú škodu, ktorá vznikla pri nehode na všetkých troch vozidlách, vyčíslili na približne 12.500 eur. "Vodiči osobných áut utrpeli pri dopravnej nehode zranenia s dobou liečenia do siedmich dní," uzavrel.


Na cestách Košického kraja došlo k viacerým zrážkam s účasťou chodcov



Po zrážke s autom prišla na priechode pre chodcov v Košiciach v pondelok podvečer o život 71-ročná žena. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová, počas pondelka došlo na cestách Košického kraja v priebehu troch hodín k ôsmim dopravným nehodám a šiestim škodovým udalostiam. Dôvodom boli podľa nej zhoršené poveternostné podmienky.

Ako spresnila, vodič Škody Fabie na riadne vyznačenom priechode pre chodcov v Košiciach na Sídlisku KVP s vozidlom krátko po 17.30 h zachytil 71 a 73-ročnú chodkyňu. „Mladšia z nich, bohužiaľ, svojim zraneniam na mieste podľahla, staršia utrpela podľa predbežnej lekárskej správy ťažké zranenia.

Ťažké zranenia utrpela aj 49-ročná chodkyňa, ktorú zrazilo auto na priechode pre chodcov na Gemerskej ulici v Košiciach. Sedemdesiatdvaročná žena sa zranila ľahko.

Podľa Ivanovej ani v jednom prípade nebolo u vodiča zistené požitie alkoholických nápojov a polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia a prečin ublíženia na zdraví.

Chodca vo veku 34 rokov zachytil aj vodič auta v Trebišove. Po zrážke bol jednorazovo ošetrený v nemocnici. „Vykonanou dychovou skúškou u vodiča prítomnosť alkoholu zistená nebola, bola však zistená u chodca,“ spresnila s tým, že alkohol v dychu dosiahol hodnotu 3,23 promile.

Rovnako v Trebišove zrazilo auto i 17-ročného chodca, ktorý prechádzal po riadne vyznačenom priechode a po zrážke utrpel ľahké zranenia.

Presná príčina všetkých dopravných nehôd, bližšie okolnosti i miera zavinenia sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

„Polícia aj formou rôznych preventívnych akcií upozorňuje najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, aké nebezpečné môže byť nesprávne prechádzanie cez cestu, náhly vstup na vozovku či nepoužívanie reflexných prvkov. V tejto svojej preventívnej činnosti polícia nepoľaví ani v najbližších dňoch, naopak, polícia posilní počty príslušníkov Policajného zboru, ktorí budú najmä, ale nielen, na priechodoch pre chodcov zdôrazňovať význam používania reflexných prvkov,“ uzavrela Ivanová.

Zimnú údržbu aktuálne v Košiciach zabezpečujú mechanizmy aj ruční zametači



Spolu 83 ručných zametačov a 24 mechanizmov spoločnosti Kosit, ktorá zabezpečuje zimnú údržbu pre mesto Košice, vykonáva práce na zastávkach mestskej hromadnej dopravy (MHD) a pozemných komunikáciách. V súvislosti so snehom, ktorý napadol v Košiciach v noci z pondelka (26.11.) na utorok a v priebehu dňa, to pre TASR za Kosit uviedla Silvia Karolyiová.

"Počas noci a dnešného dňa pracujeme v koordinácii s Magistrátom mesta Košice v zmysle Operačného plánu zimnej údržby (OP ZÚ) na zmierňovaní poveternostných podmienok. V nočných hodinách sa naši pracovníci zimnej údržby zameriavali podľa prioritného stupňa 1 na trasy, kadiaľ premáva mestská hromadná doprava, kopcovité terény a preventívny posyp bol vykonaný aj na iných dôležitých komunikáciách v meste a blízkom okolí. V priebehu dnešného dňa sme práce rozšírili na chodníky, bočné ulice a zastávky MHD," spresnila.

Kosit je na základe OP ZÚ mesta Košice v pohotovosti od 1. novembra. Pre jeho riadne plnenie má v zimnej sezóne 2018/2019 k dispozícii 44 mechanizmov a 250 zamestnancov.