Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Vo vysokohorskom teréne trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Dnes ráno bolo na horách polooblačno a fúkal pomerne silný severozápadný vietor.

Liptovský Hrádok 16. apríla (TASR) – Vo vysokohorskom teréne Tatier i Fatier trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval lavínový špecialista Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Filip Kyzek.

Výrazné oteplenie má nepriaznivý vplyv na spevnenie snehovej pokrývky väčšiny strmých svahov. Pri veľkom dodatočnom zaťažení hrozí uvoľnenie lavínových zosuvov. "Na svahoch s trávnatým podkladom je možný aj zosuv základových lavín," upozornil Kyzek.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno a fúkal pomerne silný severozápadný vietor. Teplota vzduchu sa pri trvajúcom výraznom oteplení pohybovala od -1 do +9 stupňov Celzia. V uplynulých hodinách nepripadol nový sneh. Na severnej strane pohorí je súvislá snehová pokrývka od 1100 m n. m. a na južnej od 1300 m n. m.

Vo všetkých slovenských pohoriach má aktuálne lavínové nebezpečenstvo veľmi lokálny charakter. "Mimoriadnu opatrnosť a znalosť posúdenia podmienok si vyžaduje bezpečný pohyb najmä po záveterných svahoch a pod skalnými stenami s väčšou vrstvou snehu," zdôraznil skúsený lavínový špecialista.