Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Prešov pripravuje predaj pozemkov pod budúci severný obchvat

Prešov, ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Cesta R4 bude súčasťou cestného prepojenia Poľska s Maďarskom, pričom pre mesto Prešov bude znamenať predovšetkým zníženie intenzity dopravy prechádzajúcej cez jeho centrálnu časť.

Prešov 22. novembra (TASR) – Mesto Prešov pripravuje predaj pozemkov pod budúci severný obchvat. Výstavba tejto pre Prešovčanov dôležitej cesty tak začína mať reálne kontúry. Na najbližšie zasadanie mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré sa uskutoční v pondelok 23. novembra, bude v rámci majetkových prevodov predložený aj materiál týkajúci sa predaja pozemkov mesta na stavbu cesty R4, teda spomínaného severného obchvatu mesta Prešov. Výkup pozemkov je dôležitým signálom znamenajúcim blížiaci sa začiatok výstavby tejto dlho očakávanej cesty, ktorá bola predmetom vlaňajšej petície.

„Naša iniciatíva pri presadzovaní čo najrýchlejšieho začatia výstavby severného obchvatu začína prinášať výsledky. Po tom, ako štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček, dal verejný prísľub, že v roku 2017 sa začne s jeho výstavbou, je tu ďalší, už konkrétny, posun. Začína sa totiž s výkupom pozemkov pod pripravovanou stavbou," oznámila primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá bola iniciátorkou spomínanej petície.

Cesta R4 bude súčasťou cestného prepojenia Poľska s Maďarskom, pričom pre mesto Prešov bude znamenať predovšetkým zníženie intenzity dopravy prechádzajúcej cez jeho centrálnu časť. Jeho trasa povedie od Kapušian ponad Šidlovec s napojením na diaľnicu v oblasti Vydumanca. Súčasťou obchvatu budú aj dva cestné tunely.

Súčasťou pondelkového zastupiteľstva bude 19 bodov, okrem iného aj návrh na zníženie poplatku za psa.